Вторник, 15 Октомври 2024

Кабинетът ще помага на млекарите с достъп до трети пазари, но не и с по-нисък ДДС

Кабинетът ще помага на млекарите с достъп до трети пазари, но не и с по-нисък ДДС
Публикация   17 Май, 2015   /     akcent.bg   /     270

Правителството ще подпомага млечния сектор с търсене на нови пазари, със засилване на мерките срещу нерегламентирания внос и с нови, изгодни за тях регулации, но не и чрез намаляване на ДДС. Това се разбра от изказването на министъра на земеделието Десислава Танева пред Общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите. 

   Секторът - и производството на суровина и преработката й,  е под натиск от засилен внос от ЕС след падането на млечните квоти и налагането на ембарго срещу Русия. 

  "Една от основните ни задачи е намирането на търговски партньори от трети страни, за да се нормализира пазарът", каза Танева и посочи, че ще търси възможности за износ на български млечни продукти в Катар при посещението си в страната с правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Тя напомни, че през тази година правителството за пръв път предостави държавна помощ за участие на млекопреработвателите в международни изложения. 

  В същото време Танева поясни, че въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните, за каквото настоява браншът, в този момент не е възможно, съобщи "Фокус". Тя предложи да се изчака и да се видят ефектите в Румъния, където кабинетът реши да свали данъка върху храните до 9% от 1 юни. 

   Министърът припомни, че е настояла в проверките по ДДС веригите да бъдат включени и млечните продукти с цел да се намали вносът по занижени цени и укриването на данъка. Предстоят и промени в нормативната уредба, с която храните, произведени от българско мляко, да се маркират с изображението на националния флаг, а Българският държавен стандарт да наложи използването и на местна суровина. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha