Вторник, 15 Октомври 2024

Всеобхватна проверка на обектите на територията на КТМ разпореди областният управител

Всеобхватна проверка на обектите на територията на КТМ разпореди областният управител
Публикация   15 Май, 2015   /     akcent.bg   /     250

Областният управител Стефко Бурджиев проведе работна среща, относно сигнал подаден от Инициативния комитет на град Мартен, свързан със замърсяванията от производствената площадка на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/.

 

Участие взеха представители от Община Русе, РИОСВ – Русе, Регионалната здравна инспекция – Русе,  Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Басейнова дирекция Дунавски район и Дирекция „Инспекция по труда”.

 

Основната цел на работната среща свързана с извършването на фактическа проверка на обектите намиращи се на площадката на КТМ и разглеждане на доклада изготвен от директора на РИОСВ – Русе.

 

В края на дискусията Областният управител Стефко Бурджиев заяви, че ще бъде издадена заповед за създаване на организация за извършване на обхватна проверка на място и по график на обектите, ситуирани на територията на КТМ.

 

С  оглед проведената среща днес, беше издадена горепосочената заповед. В нея Областният управител нарежда да бъде сформирана междуведомствена комисия съставена от представители на регионални и териториални звена пряко свързани с проблема. Тя ще извърши проверка на канализационната мрежа, производствената дейност върху здравето на хората в района и най-близко отстоящите жилищни зони, както и възможния риск за населението при възникване на авария на територията на КТМ.

 

Резултатите от дейността на комисията ще бъдат оформени в протокол за всеки един от проверените обекти. Той ще съдържа констатации, изводи и предложения за мерки за отстраняване на проблема, както и ще бъде подписан от всички участвали в конкретната проверка експерти.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha