Вторник, 15 Октомври 2024

Фискалният резерв е 11,1 млрд. лв. за първото тримесечие

Фискалният резерв е 11,1 млрд. лв. за първото тримесечие
Публикация   13 Май, 2015   /     akcent.bg   /     266

 

  На редовното си заседание в сряда, 13 май, членовете на правителството ще се запознаят също с отчет за касовото изпълнение на държавния бюджет за първото тримесечие на 2015 г. към края на месец март 2015 г. се отчита излишък в размер на 257,1 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП), съобщава БГНЕС.

   Той се формира от превишения на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 156,2 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 100,9 млн. лева. Съпоставена с края на март 2014 г., бюджетната позиция се подобрява с 1,4% от БВП. По-високите приходи продължават да бъдат основният фактор за подобрението на бюджетното салдо, докато разходите се развиват съобразно заложеното във фискалната рамка. 

   Размерът на фискалния резерв към края на първото тримесечие е 11,1 млрд. лева.

 Очаква се правителството да реши, че през новата учебна година ще бъде увеличен планираният прием по приоритетни за обществото направления като педагогически и информационни науки, машинно инженерство, архитектура, биотехнологии, растителна защита.

 Според решението, държавните висши училища ще може да приемат нови 58 386 студенти, а частните – 15 812. Очакваният прием на докторанти е 2143 за държавните ВУЗ-ове, 110 – за частните, и 313 – за научните организации.

 В дневния ред на правителственото заседание са включени предложения за удостояване на петима изтъкнати дейци на културата с орден "Св. Св. Кирил и Методий". Предложенията са за скулптора Георги Чапкънов, цирковия виртуоз Александър Балкански, кинокритика Неделчо Милев, създателя на съвременния читалищен мениджмънт Николай Дойнов и оператора Иван Цонев, превърнал хроникьорството в изкуство с висока естетическа стойност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha