Вторник, 15 Октомври 2024

Полисан представя математически модули и мерки за безопасност на новия си производствен проект

Полисан представя математически модули и мерки за безопасност на новия си производствен проект
Публикация   12 Май, 2015   /     akcent.bg   /     340

Полисан  публикува обширно становище, в което са засегнати редица от предварително постъпилите въпроси към тях по време на общественото обсъждане. Това се прави в опит да обясни на жителите в района бъдещите производствени инсталации и мерките, които се вземат за тяхната безопасност.   Взети са предвид критиките от публичната среща, представени са необходимите мерки за безопасност. Заедно с тях са приложени математическите модели, използвани за изчисляване на евентуалните неблагоприятни ефекти върху природата. 

Представени са основно:

Извършеното математическо моделиране, според което отделянето на летливи органични съединения (ЛОС) при новото производство ще бъде в пъти под нормата, дори при едновременна работа на всички инсталации. Взети са предвид всички останали производства в района - на ИНСА ОИЛ, Луйойл, Ромпетрол, Олео Протеин, АБ-груп, Оберьостерайхише биодизел.

Основните изводи са, че при отделянето на метанол и бензин, дори при най-неблагоприятни метеорологични условия, концентрацията са в пъти под нормата. Липсват обаче нормативни ограничения за изпускане на дизелово гориво в атмосферата.

Подробно са разписани мерките за предотвратяване на вредни емисии - използване на стандартизирани резервоари за съхранение, площадки с абсорбенти за улавяне на евентуални разливи, следене на уплътнения и фланци за евентуални изпускания и своевременното им отстраняване, ежедневни огледи на резервоарния парк, при товаро-разтоварни дейности ще се използва система за втечняване и абсорбация на емисиите. При новото производство ще се отделят сероводороди, за които е предвидено изграждане на инсталация за регенерация на сяра, която ще улавя 99.99% от изпускания сероводород, и ще го връща обратно в работния процес.

Отпадъчни води - всички отпадни води ще преминават през пречиствателна станция, а пречистените води ще отговарят на всички изисквания за връщане в природата.

Защита при земетресение - заедно с инвестиционното предложение е изготвен и План за действие при бедствия и аварии, като всички инсталации ще са съобразени със земетръсната обстановка в региона.

Генериране на замърсяване при едновременна работа на всички предприятия в региона - математическите модели показват, че отделянето на азотни оксиди и серен диоксид са под средночасовата норма, а отделянето на въглероден оксид е многократно под 8-часовата норма, определени за тези замърсители.

Пълният текст на становището, както и приложените математически модели и изследвания, са публикувани на сайта на Община Русе.

В края на април бе проведена среща между представители на русенската компания "Полисан" АД и жители на гр. Мартен, на която трябваше да бъдат обсъдени притесненията на жителите на града относно инвестиционните намерения на компанията за разширяване на производството.

Крайният резултат от срещата беше незадоволителен и за двете страни, като гражданите не бяха убедени в безопасността на представеното разширяване, и продължиха да критикуват изпускането на индустриални газове в близост до техните домове.

 Заради повишените страсти пък представителят на "Полисан" не успя да представи в подробности инвестиционните намерения, и тяхната безопасност. 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha