Вторник, 15 Октомври 2024

Чужда фирма ще търси парите от КТБ

Чужда фирма ще търси парите от КТБ
Публикация   11 Май, 2015   /     akcent.bg   /     270

Чужда компания скоро ще тръгне по следите на изчезналите милиарди от КТБ. Синдиците на банката вече преглеждат и анализират получените оферти от лица, притежаващи международен опит в разследването на банковата несъстоятелност и процедури по фалит. Това става ясно от публикувания седмичен доклад на синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев.


  В България не е известно да има такива специалисти, така че важната мисия ще бъде поверена на чуждестранно дружество. От информацията не става ясно колко оферти са получени. Изборът на специализираната компания се очаква да стане до края на май. Тя ще има нелеката задача да проследи, запази и върне в имуществото на КТБ активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона или добрите банкови практики.


  Финансовите детективи ще търсят близо 5 млрд. лв. кредити, отпуснати преди банката да фалира. Анализът на три одиторски компании от есента на м.г. показа, че заеми за над 4 млрд. лв. са трудно събираеми и затова им беше направена обезценка. Става въпрос най-вече за пари, отпуснати от КТБ на кухи фирми без дейност. След това голяма част от средствата са били пренасочвани към компании, близки до Цветан Василев - мажоритарния собственик на КТБ. Така банкерът е финансирал покупката на множество апетитни предприятия от най-различни икономически сектори.


Според доклада на „Ърнст енд Янг одит“, „Делойт България“ и „АФА“ 82 фирми са получили общо 3,43 млрд. лв. от КТБ. Повечето дружества нямат оперативна дейност и собствен персонал и са създадени единствено с цел придобиване на акции и дялове в други дружества. Правният анализ показва, че в преобладаваща част от обезпеченията на тези 82 фирми има пропуски при учредяването им, а някъде изобщо липсват. С валидно покритие са около 2% от тази група кредити. Затова заключението на одиторите е, че парите ще бъдат върнати изключително трудно.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha