Вторник, 15 Октомври 2024

Горанов до кметовете: Общините да свият парите за заплати

Горанов до кметовете: Общините да свият парите за заплати
Публикация   11 Май, 2015   /     standart   /     277

Ще спират държавните им субсидии, ако не спазват финансова дисциплина

 

Общините да оптимизират разходите си за заплати на персонала, за да намалят дълговете си. Това препоръчва министърът на финансите Владислав Горанов в писмо до кметовете и до председателите на общинските съвети от края на миналия месец. Целта е да се намалят дълговете на общините. Необходимо е да предприемете незабавни действия за анализ и оценка на числеността на персонала, чиито заплати се финансират за сметка на средства от държавния бюджет и/или със собствени приходи, гласи писмото до общините.

По-доброто управление на разходите за заплати и задължителните осигурителни вноски за тях и постигането на по-ефективна организация на работата налага оптимизиране на разходите за персонал, като едновременно с това се извърши преразглеждане на функциите и структурата на персонала, се посочва в писмото. Целта е да се изпълнят изискванията на Закона за публичните финанси. Според него към края на 2016 г. задълженията за разходи на общините не могат да надвишават 5% от средногодишния размер на разходите им за последните четири години. Данните за края на 2014 г. показват, че повечето общини имат по-големи дългове, което налага отсега да се предприемат мерки за намаляването им, става ясно от писмото.

Освен за свиване на разходите общините трябва да предприемат и действия за повишаване на приходите си. Заедно с мерките за доброволно и принудително събиране на просрочените вземания, ръководството на общината трябва да предприеме действия за изготвяне на съдебни искове срещу неизправни длъжници, както и за недопускане натрупването на нови просрочени задължения, се посочва в писмото на финансовия министър. В него изрично се отбелязва, че за общините, които нарушават финансовата дисциплина, и това бъде констатирано от Агенцията за държавна финансова инспекция, ще се предприемат действия за спиране на бюджетните им субсидии.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha