Вторник, 15 Октомври 2024

Българската икономика остава на опашката в ЕС

Българската икономика остава на опашката в ЕС
Публикация   06 Май, 2015   /     akcent.bg   /     947

ЕК прогнозира само 1% ръст за страната ни заради слаби инвестиции и несигурна бизнес среда

Европейската комисия се настрои на позитивна вълна и подобри прогнозите си за целия ЕС, включително и за България. Икономиката на България ще нарасне с 1% през 2015 г., обяви ЕК вчера в новия си пролетен доклад. В есенната си прогноза Брюксел очакваше 0.8% ръст за страната ни. И с подобрението обаче икономиката ни ще остане най-слабата в ЕС и няма никакви изгледи да догоним която и да е друга държава, става ясно от доклада.

  ЕС като цяло ще отбележи 1.8% ръст на БВП тази година, а всички страни от нашата група - на по-новите членки, ще се развиват с далеч по-добро темпо. За Румъния и Унгария например Брюксел очаква 2.8% ръст, а за Полша - 3.3 на сто. За Гърция прогнозата за тази година е 0.5%, но догодина южната ни съседка ще има 2.9% ръст, а ние - 1.3%, пише в евродоклада.

  "Европейската икономика се радва на най-ведрата си пролет от няколко години, но трябва да се направи повече, за да се гарантира, че това възстановяване не е просто сезонно явление, посочи при представянето на обновената прогноза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, като подчерта необходимостта от инвестиции, реформи и отговорна финансова политика.

  В оценката си за България ЕК специално посочва, че слабият ръст е логичен при слабите инвестиции, които от 2008 г. насам намаляват. Според Брюксел тази картина няма да се промени и следващата година. Освен това ЕК очаква и по-малко капиталовложения през 2015 г. заради еврофондовете. Причината е изтичането на срока на усвояването на парите от стария програмен период и нуждата от време за прилагане на оперативните програми от новия.

  На фона на опасенията на ЕК вчера зам.-министърката на икономиката Даниела Везиева се похвали, че за първите два месеца на тази година чуждестранните инвестиции в България са 128.2 млн. евро, а за цялата 2014 г. са били 1.290 млрд. евро. Това според Везиева говорело за "добра работа на правителството и хората в усилията да направят България по-добро място за живеене".

  Безработицата у нас ще се свива с много слаби темпове, като тази година ще е 10.4%, а догодина - 9.8%, прогнозира Брюксел. Държавният дълг пък ще расте, като през 2015 г. ще достигне 29.8% от БВП, а през 2016 г. - 31.2%.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha