Вторник, 15 Октомври 2024

Край на такса "Рожден ден" в хипермаркетите

Край на такса
Публикация   01 Май, 2015   /     akcent.bg   /     364

Проектът на БСП за "закон за веригите" мина на първо четене в парламента

Дълго бавеният, "претупван" и спиран веднъж от президента "закон за търговските вериги" мина на първо четене в парламента днес с подрепата на депутати от всички парламентарни сили. Проектът за промени в Закона за защита на конкуренцията, който дава нови правомощия на антимонополното ведомство и задължава хипермаркетите да получават одобрение на типовите си договори с търговците, беше една от най-дискутираните теми по време на кабинета "Орешарски".

Тогава проектът беше приет на второ четене, но президентът Росен Плевнелиев му наложи вето, а междувременно парламентът беше разпуснат предсрочно.

Още от началото на 43-ото Народно събрание БСП отново внесе проекта, като в него бяха направени някои леки изменения.

Днес предложените промени бяха приети с гласовете на 95 народни представители, 2-ма бяха против, а 41 се въздържаха. Законопроектът на БСП получи подкрепата още на ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". 19 души от ГЕРБ също гласуваха "за", както и 3-ма от Реформаторския блок, а останалите депутати от управляващата коалиция се въздържаха.

 

"Целта на законопроекта е да спрат да се налагат на българските производители такси и услуги, които не съответстват на реално предоставената от другата страна услуга – например такса "Рожден ден" и много други", коментира Корнелия Нинова (БСП).

"Забраняваме да се прехвърля риска обратно върху доставчика, когато магазинът не е успял да продаде стоката", обясни тя.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha