Вторник, 15 Октомври 2024

Audi създаде екодизел от въглероден двуокис и вода

Audi създаде екодизел от въглероден двуокис и вода
Публикация   28 Апр, 2015   /     akcent.bg   /     282

Германският автомобилен производител Audi съобщи, че е изобретил дизелово гориво без въглерод, изцяло от вода, въглероден двуокис и възобновяеми енергийни източници. Екодизелът вече е бил използван за новия модел Audi A8, собственост на федералния министър на образованието и науката на Германия Йохана Уанка, , пише ScienceAlert.

Създаването на горивото е огромна стъпка към създаването на устойчив транспорт, но фактът, че е подкрепен от автомобилен гигант,е дори по-впечатляващ. Audi вече е създал пилотен завод за производство в Дрезден, който ще бъде управляван от компанията за зелени технологии Sunfire. Очаква се там да се произвеждат около 160 л. синтетичен дизел на ден.

Техният базов продукт, наричан от компанията „син нефт“, се създава чрез процес от 3 стъпки. Първата включва събиране на възобновяема енергия от фотоволтаици, вятърни централи или ВЕЦ. След това енергията се използва за отделяне на кислород и чист водород в процес, наречен обърната електролиза.

Полученият водород се смесва с въглероден окис (CO), който се създава от въглероден двуокис (CO2), събран от атмосферата. И двете реагират на високи температури и повишено налягане, което води до произвеждане на дълга верига от въглеводородни съединения, съставящи „синия нефт“.

След като бъде рафиниран, екодизелът може да бъде смесен със стандартно дизелово гориво, или да се използва самостоятелно за по-устойчиво захранване на автомобила.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha