Вторник, 15 Октомври 2024

Плодовите сокове стават изцяло натурални от днес

Плодовите сокове стават изцяло натурални от днес
Публикация   28 Апр, 2015   /     akcent.bg   /     693

Европейска директива забранява продажбата на сокове със захар

От днес се забранява продажбата на плодови сокове с добавена захар на българския пазар и целия Европейски съюз. Това става след влизането в сила на директива на Европейската комисия, която беше одобрена през март 2012 г.

Вече от доста време е в сила забраната за поставянето на подсладители в соковете. В директивата беше определен срок за прилагане от 18 месеца от влизането й в сила, който изтича на 28 април. Забраната за поставянето на захар беше въведена на 28 октомври 2013 г. 

"Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките", съобщи пред вестник "Труд" Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Забраната важи само за напитки, означени като сок. Такива, които са наречени плодова напитка, еликсир и други подобни, могат да съдържат захар и подсладители.

Добавянето на всякакви подсладители като аспартам и други е забранено от години. "В соковете от плодове и преди приемането на сегашната промяна и след това не е разрешено влагане на подсладители. Така че нека потребителите да са спокойни", каза още Величкова.

Междувременно едно от последните изследвания в ЕС за консумацията на сокове показва, че българинът пие най-малко плодов сок в целия ЕС. На човек от населението у нас се падат едва 9.4 литра годишно, в Германия - 34 литра, посочиха от асоциацията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha