Вторник, 15 Октомври 2024

Какви заплати предлагат родните хотелиери на сезонните работници през лятото

Какви заплати предлагат родните хотелиери на сезонните работници през лятото
Публикация   26 Апр, 2015   /     akcent.bg   /     336

 

Битката за готвачи, аниматори и спасители по морето започна по-рано. Търсят се хора на всякакви позиции за работа през лятото, но недостигът е най-вече за главни готвачи, администратори и управители, показва проверка на „Стандарт”.

На майстори в кухнята се дават от 1200 лева нагоре в курортите около Варна. И този сезон отличници по високи заплати в морските комплекси ще бъдат готвачите, твърдят пък по Южното Черноморие. Месечните пари за добрите кулинари тръгват от 2 бона нагоре. Най-претенциозните заведения са склонни да броят до 3000 лева месечно. По правило хотелите с ол инклузив търсят главни готвачи и помощници срещу 1000-1500 лева. Приблизително толкова вземат и управителите на хотелски комплекси.

Администраторите на север ще получават 600-800 лева, а за камериерки, чистачи, миячи, озеленители и портиери на ваканционни селища заплащането е между 400 и 600 лева. В тези пари се включват бонуси за храна, спане или безплатен транспорт от Варна и близките села, от които се наема работна ръка, до курортите.

Толкова е заплатата и на сервитьорите, но те получават процент от оборота, но не са доволни да работят на масите за ол инклузив, защото не падат бакшиши. На тях разчитат пиколата в елитните хотели, които иначе твърдо получават не повече от 400 лева.

Преди началото на сезона СПА центровете набират масажистки и рехабилитатори, като обявената заплата е 800 лева. За администраторите на рецепция по Южното Черноморие възнаграждението е от 500 до 700 лв. С 200 отгоре получават само рецепционистите в най-луксозните хотели. От тях се иска да имат приятен външен вид, манекенски размери и да владеят поне три езика.

Средно по 600 лв. получават продавачите по сергии, магазини и павилиони. 550 лв. е стартовата заплата за бояджии и елтехници. За бармани и сервитьори заплатата е 450 лв. на месец плюс процент от оборота на заведението.

Битката за кадри ескалира и заради обявите, с които е пълен нетът, и те са за чужбина. В Анталия например се търсят аниматори със стартова заплата 900 евро. Наемат се млади хора от 20 до 35 години, с шофьорска книжка, владеене на английски език, с предимство - руски и немски. На остров Родос пък набират наши камериерки със заплата 650 евро, с безплатна храна, квартира, осигуровки и бонуси.

Все по-малко квалифициран персонал остана в туризма, казват експерти в туристическия бранш. Една от причините е, че отварянето на трудовите пазари в Европа дръпна нашите по-подготвени кадри навън, където получават много по-сериозно заплащане плюс бонуси.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha