Петък, 20 Септември 2024

Марш на седемдесетилетието

Марш на седемдесетилетието
Публикация   17 Апр, 2015   /     akcent.bg   /     590

Започва Втори етап на Университетската зелена спартакиада „Периметър 8х70”

 

 

„Започваме Втори етап на Университетската зелена спартакиада „Периметър 8х70” на Спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“, която стартирахме през 2014 г. Спортистите и туристите от академичната общност я посвещават на 70-годишнината на Русенския университет. Кулминация на инициативата е внушителната туристическа кампания „Марш на седемдесетилетието“, която ще се осъществи в периода 20 април – 12 май. Тя се посвещава на рождения ден на висшето училище, на 60-годишнината на университетския спорт и 55-годишнината на дружество „Академик“. Патрон на кампанията е ректорът, чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев“. Това съобщи на пресконференция в Русенския университет председателят на „Академик“, доц. д-р Милко Маринов.

 

Ръководителят на Университетския спортен център, доц. д-р Борислав Ангелов припомни, че първият етап на инициативата, проведен от 25 април до 7 май 2014 г. под мотото „Върхове на знанието, науката и книжовността“, е бил посветен на предстоящата 70-годишнина на Русенския университет, 190-годишнината от издаването на първия български учебник - Рибния буквар, 180 години  от рождението на Любен Каравелов и 150-годишнината на първата съвременна печатница в българските земи, открита в Русе през 1864 г. „Тогава от участвалите 190 туристи 140 са носили в себе си по 1 страница от текста на Рибния буквар. Копията на страниците изработиха студенти по Промишлен дизайн. Туристите покориха 8 високопланински върха, колкото са разделите на Буквара, а патронът, проф. Христо Белоев, лично скрепи уникалното Академично копие на първия български буквар“ – каза доц. Ангелов.

Сега Маршът на седемдесетилетието се провежда в 4 лъча, чието начало са 4 гранични точки на България – устието на р. Тимок, връх Тумба, с. Резово и нос Шабла, и финална точка в Русе. Всеки лъч включва по два основни поста и по още една-две маршрутни отсечки на съпътстващи туристически групи. Вече са формирани 13 групи с над 200 участници, 150 от които са студенти.

 

При трасирането на маршрутите организаторите са подбрали такива обекти, които са свързани с Русенския университет, с негови реализирали се по места възпитаници, с патрона му Ангел Кънчев, с дейността на Университетския спортен център и дружество „Академик”.

 На 20 април от 10.45 ч., с церемония във фоайето на Ректората, ще стане връчването на походните щафети и знамената на ръководителите на лъчовете и групите от почетния ръководител на Марша, чл.-кор. проф. Христо Белоев.

 Достигането до изходните пунктове на маршрутите ще става с оборудвани с плакати, банери и озвучителна техника 20 автобуси, бусове и леки автомобили. Определени преходи в планините ще се изминават пеш, други дестинации ще се преодоляват с колоездене, гребане и кросово бягане. Включени са изкачвания  на алпийски стени и обходи на галерии в  пещери. На паметните места походниците ще поднасят цветя и венци. Официалната церемония по завършване на Марша ще се състои на 12 май.

 Четирите лъча носят имената на Русенския университет в хронологични етапи от неговото развитие:

 

I. ЛЪЧ „1945”- Държавно висше техническо училище (пешеходен и алпийски туризъм)

Устие на р. Тимок (триграничен камък България/Румъния/Сърбия – Видин –Монтана –Враца (Врачански скален масив с изкачване на алпийски турове) - Троян – хижа „Ехо” – Русе;

 

II. ЛЪЧ „1954”- Висш институт по механизация и електрификация на селското стопанство (велосипеден, спелеоложки туризъм и кросово бягане)

Нос Шабла – Суха река - хижа „Ахинора” – пещера Орлова чука (преминаване през пещерни галерии) – Русе;

 

III. ЛЪЧ „1981”- Висше техническо училище „Ангел Кънчев“(велосипеден, пешеходен туризъм и гребане с каяци)

Устие на р. Резовска – Странджа - Елхово – х. Чумерна – проход Вратник –Трявна – р. Янтра – Русе; 

 

IV. ЛЪЧ „1995- Русенски университет „Ангел Кънчев“(пешеходен туризъм)

Връх Тумба (обща гранична точка на България, Гърция и Македония) – Петрич – София – Клисура – хижа „Козя стена” – Русе.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha