Доброто възпитание е капитал, който не може да се оцени веднага.
Придобиването му не е като да отидеш на кулинарен курс и след десетина сесии да бъдеш сигурен, че можеш да спретнеш тутакси едно петстепенно изискано меню.
Не е и като да ходиш на курс по чужд език и след месец-два вече поне да си знаеш, че в никоя чужда държава няма да останеш гладен, жаден и без покрив над главата си. Уменията, свързани с етикета, са толкова много и толкова детайлни и в същото време звучат така познато, че някак всеки си мисли, че това „кой ти го не знае“.
Не е нужно да сте експерти по добро възпитание обаче, за да забележите неговата тотална и масова липса наоколо. При това не само в т.нар. бизнес етикет, но и в елементарните делнични комуникации, които ни се налага да водим като социални същества. И понеже ние, българите, по принцип страдаме от синдрома „аз това си го знам“ и „тоя ли ше ми каже на мене!“, предлагам ви този път да проверите базисните си познания по етикет чрез един забавен и доста показателен тест. Важно е да знаете, че каквито и резултати да получите, етикетът все пак е знание, което може да се придобие винаги.
И, да, първите седем години от възпитанието на един човек са особено важни, но с постоянство и сериозно отношение към усвояването на добрия код на общуване, тяхната евентуална липса може да бъде, ако не елиминирана напълно, то поне достатъчно добре туширана.
1. Когато се запознавате с някого:
a) достатъчно е да подадете ръка за здрависване
b) помахвате с ръка, кимвате с глава, казвате името си и благодарите
c) ръкувате се и казвате името си
2. Когато се представяте в бизнес среда:
a) казвате името, титлите и служебната си позиция
b) представяте се само с фамилното си име
c)не се представяте лично, чакате трето лице да ви представи
3. Когато носите слънчеви очила:
a) задължително ги сваляте, когато се здрависвате с някого
b) не е задължително да ги сваляте, просто се здрависвате
c)извинявате се, че ги носите и се ръкувате спокойно
4. Ръкуването трябва да е:
a) стегнато и твърдо, със неколкократно разклащане на дланта
b) с плътно докосване на дланите, леко разклащане, с умерено стискане на дланта
c)нежно и деликатно, с докосване без разклащане
5. Преминавате на „ти“ с някого:
a) ако прецените лично, че контактът ви вече е близък
b) без изрична уговорка, просто пробвате ту на „вие“, ту на „ти“
c)изчаквате човекът срещу вас да прецени, ако той е ваш клиент, ако е на по-висока служебна позиция или е по-възрастен от вас
6. В бизнес етикета официалните обръщения са:
a) господин и госпожа
b) господин, госпожа за омъжени дами и госпожица - за неомъжени
c) зависи от позицията на човека отсреща и неговите предпочитания
7. Господата кавалерстват на дамите:
a) само и единствено, когато преценят
b) в бизнес среда половете нямат значение, затова кавалерството не е задължително
c) кавалерите са си кавалери и в бизнес и в социална среда
8. В асансьора влизат първо:
a) дамите и възрастните хора
b) тези, които са най-близко до вратата
c) тези, които сварят най-бързо да се натикат вътре
9. Елегантна покана за събитие е:
a) на хартия, с написани на ръка имена на поканените и личен подпис на домакина
b) добре оформена елекронна покана е достатъчно
c) покана по телефон замества всички останали
10. Дрескод „бяла папийонка“ означава:
a) поканени сте на събитие, на което трябва да сте облечени в бяло
b) поканени сте на събитие, където всички трябва да са с папийонки
c) фрак и бяла папийонка за кавалера и елегантна рокля за дамата
11. Дрескод smart casual означава:
a) ежедневно и удобно градско облекло
b) спортно-елегантен стил, включително анцузи
c) делничен елегантен стил с някаква дизайнерска закачка
12. По време на бизнес среща мобилните телефони:
a) трябва да бъдат напълно изключени
b) могат да си останат включени и да си звънят колкото е необходимо
c) трябва да бъдат на тих режим и да се ползват само в краен случай, след специално извинение към присъстващите, за кратко и извън залата
13. В ресторанта кой на кого сервира виното?
а) всеки си сервира сам
b) винаги и само сервитьорът сервира виното
c) мъжът сервира на жената и жената на мъжа
d) винаги мъжът сервира на жената - тя никога не допълва чашата си сама
14. В коя посока се подава солта на масата?
a) няма значение
b) солта винаги се предава вдясно
c) солта винаги се предава вляво
15. Когато ви помолят да предадете солта, вие
a) я подавате заедно с пипера, защото те вървят винаги заедно
b) подавате само солта, защото не са ви поискали пипера
c) ставате от масата и занасяте солта на този, който я иска
16. Хлябът на масата се сервира винаги
a) от дясната страна, под чашите
b) от лявата страна, в специална чинийка
c) в специален панер над подложната чиния
17. На официална вечеря е прието да идете до тоалетната
a) по всяко време
b) след предястието
c) преди десерта
18. Когато дамата на масата в ресторанта се изправи
a) мъжете стават
b) всички на масата стават
c) никой не става
19. Къде стои по време на официална вечеря дамската чанта?
a) вдясно от стола, на земята или на специално ниско столче
b) чантата виси на облегалката на стола
c) под масата
20. Когато се налага да станете от масата, къде оставяте салфетката?
a) на седалката на стола
b) на масата, вляво от подложната чиния
c) на облегалката на стола
Отговори:
1c; 2a; 3a; 4b; 5c; 6a; 7b; 8b; 9a; 10c;
11c ; 12c ; 13d; 14b; 15a; 16b; 17c;18a; 19a; 20b
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай