Вторник, 30 Април 2024

Цената на хлебното зърно ще продължава да расте

Цената на хлебното зърно ще продължава да расте
Публикация   15:09     26 Ноемв, 2010 /     Иван Иванов – Изпълнителен директор на РСБ АД   /     785

Най-съществения факт за отбелязване през седмицата според мен е срива на Европейската валута  спрямо долара до най-ниски нива от последните 2 месеца. Основна причина за загуба на доверие в Еврото са спекулациите относно състоянието на Испания и Португалия и евентуалната нужда от бъдеща финансова подкрепа за икономиките им.  Същевременно тревожни данни се появиха на финансовите пазари и относно ситуацията в Белгия.  Твърде вероятно според мен е да сме свидетели на нов спад при основни европейски финансови индикатори следствие от негативните новини.  

Зърнения пазар остава силно волатилен  - през изминалата седмица на пода на РСБ АД обявени оферти в позиция „купува” хлебна пшеница са 320-330лв/т., което е значително по-ниско ниво от цените на извънборсовия пазар. Няма определена борсова цена /сключени сделки/.

Причината е отново липсата на ликвидно търсене обявено на борсата при цени удовлетворяващи продавачите.  

Цената на хлебното зърно на международните пазари е както следва:

-    на борсата в Будапеща – около 420лв/т.

-    на борсата в Чикаго – 690щ.д. за 100бушела /фючърс за доставка Март 2011г./ или приблизително 385лв/т. което е повишение с 35лв. спрямо миналата седмица.

В страната обявената от МЗХ реколта 2010г.  бе коригирана до 3.8млн.т. По официални данни изнесената от България пшеница до момента е над 1.5млн.т.

Предвид необходимите около 1.8 – 2 млн.т. за зърненофуражния баланс това вече е повод за ралични интерпретации как би могла да се развие обстановката ако износа продължи със същите темпове и надмине 2млн.т. 

 

Интрадневно движение на цената на хлебна пшеница доставка Март 2011г. котирана на американските борси в Щ.Д./100бушела.

 

Предвид сложилата се ситуация е малко вероятно да сме свидетели на съществен спад на цената – напротив в следващите 6 месеца е възможно според мен да наблюдаваме възходящ тренд, като считам за напълно достижими нива около и над 450лв/т. за качествено хлебно зърно, успоредно с намаляването на наличните в страната количества и калкулирането на разходите по съхранение.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha