Петък, 1 Ноември 2024

Проф. Дулева: ЕС с нови изисквания към храните - с по-малко сол, захар и наситени мазнини

Проф. Дулева: ЕС с нови изисквания към храните - с по-малко сол, захар и наситени мазнини
Публикация   16 Фев, 2015   /     Любомира Николаева   /     714

Проф. Веселка Дулева е национален консултант по хранене и диететика

- Проф. Дулева, кои групи храни са най-нездравословни?
- През последните години излизат научни доказателства за неблагоприятни връзки между определени хранителни вещества и ефекта им върху здравето. В препоръките за хранене се отделя централно място на ограничаване на натриевия хлорид, или готварската сол. Натрупват се данни, че в по-голямо количество има неблагоприятна роля за сърдечносъдовото здраве, бъбреците, костната плътност. Други храни, които се свързват с повишен риск, са наситените мазнини и в частност трансмастните киселини, които естествено се срещат в животинските продукти. Третата категория храни са съдържащите големи количества захари и на първо място бялата захар, която е рафинирана и служи основно като източник на калории. Затова и в ЕС се работи основно по реформулирането на храните.


- Какъв е житейският смисъл?
- Целта е създаване на нови асортименти храни, които са с намалено съдържание на рисковите субстанции. И в същото време включват по-големи количества от полезни за здравето хранителни вещества като влакнини, които спомагат за доброто стомашно-чревно здраве и намаляват риска от някои злокачествени заболявания, витамини. Стремежът е да се включват и повече плодове, например в млечните продукти, които доскоро бяха с по-малка плодова компонента. В разработването на новите варианти на храните участват не само специалисти по хранене, а и експерти на СЗО и представители на производителите. Разработен е и документ на ЕК за хранителните профили, който все още окончателно не е станал факт, но се очаква. Смисълът му е храни, които се пускат на пазара с определена хранителна или здравна претенция с допълнителна информация към потребителя за благоприятен ефект на храната, трябва да имат съответно определен хранителен профил. И за групите храни се разработват гранични стойности по отношение точно на сол, захар и наситени мазнини. Ако този профил не съответства на дадената храна, тя не може да бъде етикетирана със съответната здравна или хранителна претенция.


- Кои са граничните стойности за солта?
- Според СЗО максимумът за деня е 5 г - приблизително 1 чаена лъжичка, но това не е само солта, която добавяме, а и тази, която предварително е включена в продуктите. Проучванията в България показват, че у нас се консумират много по-големи количества от допустимата дневна норма - средно по 7-9 г., казва проф. Веселка Дулева.
За някои групи са установявани даже 12-15 г, а във Варненския регион сред мъже в активна възраст през зимния сезон - до 17-20 г, т.е. 4 пъти над тавана. В националните препоръки се обръща внимание да се намлява приемът на храни, които съдържат сол, както и целенасочено да се работи за преодоляване на българската традиция да се добавя сол, много често дори преди човек да е опитал ястието. Затова в наредбата за здравословно хранене на учениците е заложена забрана на масата да има солница.


- А за наситените мазнини?
- Наситените мазнини и в частност трансмастните киселини естествено се срещат в животинските продукти. Установена е връзка между честотота на сърдечносъдовите заболявания и честия прием на храни, в които изобилстват тези вещества. Дискусията е особено оживена около трансмастните киселини. Част от тях са индустриално произведените, които се получават най-често в процеса на хидрогениране (втвърдяване) на растителни мазнини.
Но имайки предвид подчертания риск, който създават за нивата на холестерола и оттам - за сърдечносъдовото здраве, в новия регламент за етикетиране на храните има изискване да е посочено по какъв начин е получена - дали е хидрогенирана или частично хидрогенирана.


- Каква е разликата?
- При хидрогениране растителните полиненаситени мастни киселини се превръщат в наситени, които също създават риск за сърдечносъдовото здраве. Но когато мазнината е частично хидрогенирана освен наситени мазнини съдържа и трансмастни киселини (съдържат се и естествено в месото и млякото на преживните животни), за които съществуват научни доказателства, че повишават общия и т.нар. лош холестерол и понижават добрия. С други думи, увеличават сърдечносъдовия риск. Около съмненията за връзка и с други заболявания все още няма научни доказателства.


- Колко грама е пределната норма за вредните мазнини?
- За всяка група храни се разработват гранични стойности, това са стотици позиции и едва ли може да послужат като практически ориентир. По-важно е да се знае, че препоръчителният общ прием на мазнини за деня е 30 енергийни процента, докато в нашата страна е средно 35-38. Най-общото правило за дневния прием на наситени мастни киселини е да бъде в рамките на 10 процента от общата енергия за деня. Ако общият прием е 2000 калории, то не повече от 200 калории може да са от такива мазнини, но човек няма как практически да прилага сам този принцип. По-важното е да се придържа към препоръките ни. Например да се отстраняват видимите мазнини от храните, да се избягва пърженето. За сравнение: 100 г пърженти картофи са около 300 калории, а същата порция задушени - само 70.


- А рисковете от захарта?
- На първо място се има предвид бялата рафинира захар, която е източник на т.нар. празни калории - освен енергия не дават нищо друго на организма. Но създават риск за кариеси и затлъстяване, което от своя страна е косвена предпоставка за сърдечносъдови заболявания. Според физиологичните норми захарите не трябва да са повече от 10 енергийни процента от общия калориен прием за деня.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още