Пламен Нунев участва в честване на Трифоновден в Пиргово и Екзарх Йосиф

Пламен Нунев участва в честване на Трифоновден в Пиргово и Екзарх Йосиф
Публикация   04:19     15 Фев, 2015 /     akcent.bg   /     1081

В ритуала по зарязването на пирговските лозя се включи и Искрен Веселинов

 

 

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев участва в честване на Трифоновден в селата Пиргово /Община Иваново/ и Екзарх Йосиф /Община Борово/. Всяка година Трифон Зарезан, както е популярен празникът, се отбелязва в Пиргово и Екзарх Йосиф с възстановка на ритуала "Зарязване на лозата", организирана от кметствата и читалищата в населените места.

„Пирговските земи са благодатни за отглеждането на хубави лозя от столетия. Тук се прави чудесно вино. Нека да има добро време и добра реколта, за да е възнаграден трудът на лозарите. Пожелавам здраве и благоденствие на всички“, каза Нунев пред множеството в центъра на Пиргово. Стотици жители се включиха във веселието и хорото. Според народните обичаи стопаните от Пиргово с обреден хляб, сварена кокошка и бъклица с най-хубавото вино се отправиха към лозето, да изпълнят обредите. Свещеник с молитва към Бога благослови усилията на хората, за да има хубави плодове и пожела богата реколта през годината. В зарязването се включиха народния представител Пламен Нунев, зам. – областния управител Явор Янчев председателя на Общинския съвет в Иваново Мариян Драшков, общински съветници, кмета на Пиргово Илиян Бодуров и много гости.

     В село Екзарх Йосиф бяха определени Цар и Царица на лозята. Празничното шествие от мъже и жени в народни носии с оркестър се отправи към лозов масив край населеното място. В обредите по зарязването, целящи да осигурят плодородие за лозята през годината, участваха Пламен Нунев, кмета на селото Илия Данев, ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и др. От отрязаните пръчки бяха направени венци, а мястото бе полято с червено вино. В миналото след зарязването на лозето по-богатите стопани канели на угощение в домовете си своите съселяни. Ето защо днес беше спазена традицията за почерпка с хубаво местно вино.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha