Вторник, 15 Октомври 2024

БНБ поръча изработването на 12 милиона метални двулевки

БНБ поръча изработването на 12 милиона метални двулевки
Публикация   13 Фев, 2015   /     capital   /     328

Новите монети ще влязат в обращение още тази година

Плановете за замяната на хартиените двулевки с метални бяха обявени през 2013 г., в доклад на централната банка за растежа на цените и спецификата на паричното обрaщение в България. Миналата година БНБ утвърди и дизайна на монетата, която ще е с изображението на Паисий Хилендарски - като това на банкнотите от 2 лева.

                 Причините

   БНБ аргументира замяната с по-добра рентабилност: използването на монети, а не на хартиени пари излиза по-изгодно, тъй като металът се хаби по-бавно от хартията. Средният живот на монета се измерва в десетилетия.

   Няма точни данни какъв е животът на банкнотата от 2 лв., но в доклад на БНБ от 2014 г., се казва че са отделени като негодни почти 4.5 млн. броя банкноти от този номинал, което е над 10% от общия им брой. За сравнение – от 90 млн. броя монети по 1 лв, като негодни са отделени 30 хил. В момента има около 40 млн. банкноти по 2 лв.

               Потенциалните изпълнители

   В момента БНБ има два договора за изсичане на монети до 2017 г.– един за купюрите от 10, 20 и 50 стотинки с турската компания "Каялар Бакър Алашъмларъ Санайи Ве Тидж" и един за купюрите от 1, 2 и 5 стотинки с "Монетен двор на Финландия". През тази година изтича и договорът за изработване на металните еднолевки, сключен през 2012 г. с германската "SAXONIA Eurocoin".

  В процедурата за двулевките могат да участват всички компании, които разполагат със собствен финансов ресурс от поне 1.12 млн. евро и имат три изпълнени сходни доставки за последните три години. Офертите се приемат до 23 март.

  Преминаването към металните двулевки най-вероятно ще намали разходите на БНБ, но може да създаде временни неудобства на частния сектор. Те са по-тежки и най-вероятно ще изискват инвестиции за съхранение и превоз от страна на банки, търговски вериги и др. Монетите често са неудобни и за потребителите, които ще предпочитат електронни разплащания, което ще намали още повече нуждата от пари в обращение.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha