15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015"

15 чуждестранни експерти в журито на
Публикация   04:16     10 Фев, 2015 /     akcent.bg   /     516

Новост в тазгодишното издание на изложбата е Градът на виното.

 

Чуждестранните експерти са от държави, които представляват целеви пазари за българските производители, поясняват от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира конкурса. По време на неговото миналогодишно издание в 20-членното жури бяха включени  12 оценители от чужбина и те за първи път бяха повече от българските си колеги.

Дегустациите, които ще класират най-добрите вина и спиртни напитки,  ще се състоят от 28 февруари до 2 март.  Претендентите се състезават  в шест категории за вино. Ракии и винено бренди се борят за приза „Златна фиала“, който е равностоен на винения Оскар. Освен големите награди, се присъждат  златни, сребърни и бронзови медали. Имената на победителите ще бъдат обявени в „Нощта на Златния ритон“ на 4 март.

Енолозите от чужбина ще посетят български изби и „Винария“, добавят от НЛВК, която е и съорганизатор на изложбата. Така нашите продукти ще бъдат по-добре презентирани пред ключови експерти.

Камарата има намерение да се възобнови традицията Фестивалът на виното да започва пред сградата на община Пловдив с художествена програма, а след това тържествено шествие да измине пътя до панаирния комплекс и да се включи в официалната церемония за старта на „Винария 2015“.

Новост в тазгодишното издание на изложбата е Градът на виното. Той ще представи колекции на известни изби. Щандове ще имат и производители на месни, млечни и хлебни изделия, участващи в Международната изложба  за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ . В съпътстващата програма, подготвена от НЛВК, са предвидени майсторски класове, промоции на ресторанти, дегустации на наградените вина, премиери на продукти.

За първи път „Винария“ и „Фудтех“ се организират по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“, а трите прояви отново са под егидата на Министерството на земеделието и храните. От 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив ще се състоят и  Специализирана изложба „БиоАгра“, Международна изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“, изложба „Вкусовете на Италия“ и Международна изложба за пчеларство „Апи България“.

 

   Международно жури – членовете ще посетят изложбата на 4 март и ще участват в церемонията по връчването на наградите на бала "Нощта на Златния ритон".

  1. Мирослав Майер – Чехия – търговец - DAVINUS s.r.o.
   2. Мариус Капжински – Полша - еножурналист
   3. Paweł Dziubek - съсобственик на винен сайт – магазин в Краков, Полша - Dom Wina Sp. z o.o., винен консултант, международен дегустатор.
   4. Tомас Ватерлаус, еножурналист – Швейцария
  5. Маурицио Ферери – Италия – Сомелиер – член на журито от 2013 г.
  6. Серджу Неделеа, Румъния – Сомелиер
  7. Никол Вакулик – Германия – сомелиер, винен консултант, еножурналист, международен дегустатор, лектор на лозаро-винарска тематика и т.н.
  8. Didier Mailhe – Франция – енолог от Лангедок, в момента - търговец на вино
  9. Яна Рипма – Холандия – еножурналист – собственик на Ennovision Int Media company, консултант на вносители, производители, търговци, международен дегустатор, лектор и т.н.
  12. Тома Сепулведа- търговец - Белгия



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha