Вторник, 15 Октомври 2024

2,2 млрд. евро още 140 млн. евро и правим газов хъб край Варна

2,2 млрд. евро още 140 млн. евро и правим  газов хъб край Варна
Публикация   09 Фев, 2015   /     akcent.bg   /     277

Икономически обосновано е тръбата на "Южен поток" да излезе от морето при Варна и хъбът да там. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на "24 часа" след енергийния форум на високо равнище в София.

По инициатива на Борисов в София освен представители на страните от Централна и Източна Европа дойдоха и зам.-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович и еврокомисарият по енергетика и климатични промени Мигел Ариас Канете.

Остойностили сме хъба и той би струвал 2,2 млрд. евро, на половината от цената на "Южен поток", заяви още Борисов. Не сме направили нищо, което да спре "Южен поток", каза още той.

Изискванията за достъп на трети страни до тръбата не е само за България, то важи за Гърция и за Румъния. Борисов припомни още, че няма документ, че проектът е прекъснат.

Четири източника за доставка на природен газ ще има България - единият е руските доставки, вторият и третият - по интерконекторите с Гърция и Турция, и четвъртият - местният добив от "Хан Аспарух", "Терес" и "Силистар", блокове в Черно море, които се проучват или ще се проучват за природен газ и нефт, стана ясно от думите на Борисов. Ще вземаме газ оттам, откъдето ни е най-евтино, допълни той.

В периода на санкции те - да построим газовите връзки със Сърбия, Гърция и Румъния, което ще е израз на солидарност на Европейския съюз, каза премиерът.

Той поясни, че през румънската връзка можем да си доставяме газ от големите хранилища на Чехия и Словакия, преносната ни мрежа към Турция пък можела да обръща посоката на газа, по нея имало мощни компресорни станции.

Не мога да коментирам какво би станало, ако се построи "Турски поток", дали ще направим хъб на нашата граница с Турция, дали този хъб ще е на границата с Гърция, никой не може да отговори.

На въпрос би ли отишъл при президента Владимир Путин, за да му представи газовия хъб при Варна, Борисов отговори, че би отишъл, ако е поканен. И ако има съгласието на ЕК и на съседите България да е разпределителен център.

Малко по-рано зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович каза, че Европейският съюз е в София, за да демонстрира взаимопомощ и солидарност с България. Той настоя за бързо изграждане на най-важните инфраструктурни проекти в Европа. За България това са интерконекторите, които ще се финансират със средства на ЕС.

След като Борисов го подсети, Шефчович съобщи пред журналистите, че Еврокомисията е замразила наказателната процедура срещу България, която стартира заради търга за строители на "Южен поток".

На срещата в София Борисов е направил презентация на газовия хъб. В нея освен инвестицията от 2,2 млрд. евро още 140 млн. евро трябват за модернизация и разширение на северния полупръстен от газопроводи.

 

Пред гостите чрез прецентацията София разкрива мотивите защо сме най-подходящото място за бъдещия газов хъб в региона, но и представя и образно казано "сметката", която трябва да се плати, за да се случи това. Какво ни трябва?

Необходимата газова инфраструктура на България се разделя в 4 точки.

1. Модернизация на съществуващата инфраструктура

Тук трябва да се повиши мощността на компресорна станция "Странджа" с 10 мвт, да се изгради лупинг на газопровода от 50 км между Лозенец и Рупча, да се построят 29 км газопроводи.

2. Изграждане на нова инфраструктура

Трябва да се построят приблизително 844 км нови газопроводи, 2 компресорни станции с обща инсталирана мощност от 265 мегавата в района на град Левски и на град Провадия, както и да се направи приемен терминал.

3. Прогнозна стойност на инвестицията 2,2 млрд. евро за нова инфраструктура и 140 млн. евро за модернизация и разширение на северния полупръстен.

4. Допълнителен капацитет за съхранение

Разширение на хранилището в Чирен и изграждане на ново хранилище за съхранение на природен газ.

Енергийните експерти са изготвили ясна и много лаконична презентация защо точно България е подходяща за изграждане на газов хъб. Географското положение я определя като стратегически партньор, има добре проектирана национална газопреноста мрежа, транзитна национална система и газохранилище, добив на нефт и газ в региона. Предимство е също ниското вътрешно потребление на газ, което осигурява свободен капацитет за транзит, и др.

 

Пред журналистите по-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че се притеснява от война. А при война ще се рушат газопроводи, няма да се правят

Той изрази надежда ситуацията между Русия и Украйна да се се нормализират. Шефчович се съгласи с него и заяви, че най-важното е да се намери мирно решение.

На форума България, Гърция и Румъния постигнаха съгласие към Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, да има и подгрупа за изграждане на Вертикалния газов коридор.

Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова покани представителите на Румъния, Гърция и Унгария на първа среща за Вертикалния газов коридор към края на март у нас. Очаква се Унгария да обяви решението си дали ще участва в подгрупата.

Премиерът Бойко Борисов:

През 2008 г. България пострада най-много от спрения газ към Украйна, това няма да се повтори!

България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците.

Затова нашето правителство активно работи за реализирането на ключови проекти, които ще позволят на страната ни да има достъп до сигурни доставки на газ на конкурентни цени. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Събитието се провежда в София по инициатива на премиера.

„През зимата на 2008 г. България беше страната, която най-силно пострада, когато Русия спря газовите си доставки за Европа през Украйна. Оттогава българската държава е решена да не допуска подобен риск.

За българското правителство приоритет е както изграждането на интерконекторни връзки с нашите съседи в Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, така и разработването на нашите собствени находища на газ в черноморския шелф", допълни министър-председателят. Той отбеляза, че всеки проект трябва да бъде изграждан в съответствие с европейското законодателство, защото именно то гарантира конкуренцията, ниските цени за крайния потребител и сигурността на доставките.

Премиерът Борисов посочи още, че поради географското си положение страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС. „Ние разполагаме с добре проектирана национална газопреносна мрежа, газохранилище и собствени залежи на газ и нефт, които се разработват в момента.

Това са само някои от предимствата и възможностите, които България предлага", допълни той.

По думите на министър-председателя именно затова провеждането на днешното заседание, посветено на свързването на газовата инфраструктура в региона, има ключово значение.

„Искам да ви уверя, че българското правителство в партньорство с нашите съседи и с подкрепата на Европейската комисия е решено да работи за пълното интегриране на газовия пазар в Централна и Югоизточна Европа и ние го разглеждаме като перспектива за полагане основите на енергийния съюз", заяви Борисов.

 

Шефчович: Екшън план за газови връзки до юни

Екшън план за изграждане на интерконектори в Централна и Южгоизточна Европа да бъде готов до юни. За тогава е насрочена втората среща на високо равнище.

Това каза пред журналисти зам.-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович. "Най-важното решение е, че всички държави, които са част от Централна и Югоизточна Европа трябва да имат поне 3 източника на газ. Направихме и бърз преглед на най-важните и приоритетни проекти в областта на енергетиката, които ще са съфинансирани от ЕС. Нашите експерти веднага ще пристъпят към действие, за да се изработи план, който ще се обсъди през юни месец на работна среща", каза той.

Шефчович заяви в отговор на въпрос: "Учудени бяхме от обявяването на "Турски поток", от начина по който това стана". И напомни, че има канали за комуникация, по който това можело да се съобщи и обсъди.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha