Бум на нови болници

Бум на нови болници
Публикация   04:14     04 Фев, 2015 /     capital   /     729

През ноември и декември десетки клиники и отделения са получили разрешения. Точно преди да бъде затворена вратата за плащане от здравната каса

  Според д-р Райнов предоставените данни навеждат за съмнения за толериране на едни клиники за сметка на други, както и на частни за сметка на държавните.

   "Учуден съм как за толкова кратко време, особено след 18 декември при наличието на толкова много почивни дни, е проверено дали болниците отговарят наистина на представената документация, а сред тях има и отделения по лъчетерапия, онкология, хематология, хирургия и други тежки специалности. Интересно ще бъде в края на 2015 г. да се види финансовото измерение на дадените разрешения върху бюджета на касата", коментира депутатът. Според него списъкът на новите болници и тези с нови дейности не е пълен и от него отсъстват клиники, които са получили разрешение в последния момент. 

   От документите, които д-р Райнов е получил, става ясно, че нито една от клиниките не е получила отказ за издаване на разрешение, което досега беше честа практика в здравното министерство. Имаше случаи, в които клиники чакаха разрешително с години и не го получаваха.

   От здравното министерство коментираха, че сроковете за издаване на разрешение за дейност се спазват, а когато има забавяне, то е поради неизрядност в подадените документи.

   От касата обясниха, че все още не са наясно колко нови болници и отделения ще сключат договор с тях, тъй като са приемали документи до 2 февруари включително. Не е правено и изчисление с колко ще се увеличат плащанията заради новите клиники и отделения.

   "Не сме изчислявали как ще се отрази на разходите нарастването на лечебните заведения. Все още нямаме списък на новите болници. Опитваме се да удържим бюджета с новите правила, които надзорният съвет прие за заплащане на медицинските дейности", коментираха от НЗОК.

   През 2014 г. обаче тя е сключила договор с шест нови болници, които са заявили 26 вида нови медицински услуги. Дотогава съществувалите клиники са заявили общо 583 вида нови дейности.
Така тежестта на бързо разрешените лечебни заведения е неизвестна. Друг е въпросът дали забраната за нови договори е правилният пазарен механизъм за отсяване на добра здравна услуга.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha