Американци ще произвеждат бира от отпадъчни води

Американци ще произвеждат бира от отпадъчни води
Публикация   04:12     30 Ян, 2015 /     akcent.bg   /     753

Пивото от канала преминава през тристепенна система за почистване

 

 Компания в американския град Хилсборо, Орегон, обяви, че ще започне производството на бира от отпадъчни води, съобщи специализираното издание Foodbeast. Първоначално фирмата Clean Water Services имала намерение да филтрира течността, за да доставя отново годна за пиене вода, но впоследствие бизнес планът на амбициозните предприемачи обхванал и варенето на пиво от канала.

 За производството на пенливата течност се използват преработени отпадъчни води, които са преминали през тристепенна система за почистване – ултрафилтриране, обратна осмоза и повишено окисляване. Първият процес филтрира водата през фини пори, вторият я прекарва през мембрана, която блокира химикалите, а третият използва ултравиолетова светлина и окисляващи компоненти, за да се унищожат заразите в отпадъчната течност.

 Суровината се предава в пивоварната компания Oregon Brew Crew, която се е заела със създаването на неповторимата алкохолна напитка.

 Въпреки ентусиазма на първопроходците законите в щата Орегон поставят някои пречки пред производството на бира от канала. Пречистените води ще се превръщат в ограничено количество бира, която ще се сервира единственото на определени събития.

 След публично изслушване на 12 февруари властите ще преценят дали да одобрят масовата консумация на пенливата течност. Ако безпрецедентното решение бъде взето, то ще позволи за първи път в историята на Щатите гражданите да консумират свободно отпадъчни води. Засега използването им е ограничено единствено за напояване и промишлени цели.

 Говорителят на компанията Марк Джокърс поясни, че новаторският подход се опитва да промени отношението на хората към пречистените води. Фирмата също така настоява, че всеки трябва да поеме отговорност и да допринесе за решаването на проблемите на околната среда.

  Миналата година американската дестилационна фабрика „Темпълтън Рай” в щата Айова се опита да въведе нов продукт на пазара. Собствениците на фирмата решиха да развъждат специална порода прасета, които имат вкус на уиски.

 В проекта не се предвиждаше използването на генномодифицирани организми, нито алкохолизиране на нещастните свине, изкисване на месото или масажи със спиртната напитка. Тайната се крие във фуража, с който се захранват розовите животни. Специалната им зърнена диета включва основните продукти, от които се произвежда качествената кехлибарена течност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha