Домашни вина ще мерят сили в Асеновград

Домашни вина ще мерят сили в Асеновград
Публикация   04:11     29 Ян, 2015 /     akcent.bg   /     751

Майсторите на домашни вина ще премерят сили в Асеновград, където ще се проведе конкурсът „Най-добро домашно вино”.

Ще се състезават 42 вина, от които 36 червени и 6 бели, съобщи пред Фокус Александра Тръмбева, която е сред организаторите на събитието. За голямата награда ще се борят производители от Асеновград, Пловдив, Крумово и Марково. Наградата за участниците от община Асеновград е 480 лева и 50-литрово буре.

Участниците от другите общини също ще получат 50-литрово буре за вино. Според условията на конкурса вината трябва да са произведени през 2014 г., да са бистри и налети в стъклени бутилки. Не могат да участват изкуствено ароматизирани вина. Задължително трябва да бъдат посочени сортът или сортовете на продукцията.

Производителят трябва да притежава минимум 30 броя бутилки, за да може да участва в надпреварата. Виното ще бъде предадено 15 дни преди самото състезание, а най-пивкият еликсир ще бъде определен от дегустационна комисия.

Конкурсът се организира за 23-ти път. Подготвена е тридневна празнична програма, която ще започне на 30 януари с двудневен научен форум „Вино и културен туризъм”. На 31 януари е кулминацията на Винарията в Асеновград.

„Тогава ще разберем и победителя от тазгодишния конкурс за най-добро домашно вино”, обясни Тръмбева. Празникът започва в 11.30 часа с шествие на винарите от паметника на най-големия винар в Асеноград, Аристидис Чорбаджака – баща на станимашката малага.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha