38 общини без нито една аптека

38 общини без нито една аптека
Публикация   04:08     22 Ян, 2015 /     akcent.bg   /     700

38 общини в страната не разполагат с нито една аптека, алармират от Българския фармацевтичен съюз. Денонощни аптеки пък липсват в 11 от всички 28 области.

"Всяко ново правителство и всеки нов парламент обсъжда казуса и търси решение на проблема с осигуряването на лекарства за най-малките населени места, в които често няма нито аптека, нито каквото и да било медицинско лице.

През идната седмица съюзът ще предложи конкретни мерки за подобряване на достъпа до лекарства в малките населени места", съобщи пред БНР председателят на съюза проф. Илко Гетов.

Според него е възможно публично-частно партньорство с местната власт. Не е изключено да бъдат предоставени помещения, поемане на разходи за разкриването на аптеки, за да може да може хората от малките и труднодостъпните места да имат достъп до услугата. По думите му в Хърватия например има "мобилни фармацевти", които обикалят именно тези райони.


Следващата седмица в здравното министерство ще се проведат няколко срещи, на които ще се обсъжда създаването на национална аптечна карта, чрез която да бъдат набелязани мерки за предотвратяването на този проблем.

Именно тези мерки обаче вече години наред предизвикват спорове в съсловието и правят създаването на картата невъзможно, смята Гетов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha