Грозде се произвежда на много и най-различни места, и може да си го купите както от производители, така и от търговци. Както и да е, Вие ще сте много по-щастлив ако си го набeрете сами. Необходимо е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно, но много от Вас или тези, които Ви го предлагат не се съобразяват с това.
ВИНО се произвежда ВИНАГИ ОТ ПРЯСНО ГРОЗДЕ !!!
Първи Стъпки:
1. Използвайте Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно обагрено, с хармоничен аромат и вкус, добре балансирано и “натоварено”, с много добро “тяло” червено вино. Вино, с което можете да се похвалите пред приятели. То може да Ви даде още много ако го оставите от една до три години в дъбова бъчва, а после около четири години в бутилка – може да съзрява и старее!
2. Използвайте Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!
3. Използвайте Памид или Сензо само ако Ви трябва вино за бърза консумация (обикновенно трапезно вино). Леко, сравнително свежо, със светло-червен (лучен) до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, или общо казано “тънко” вино. Не го задържайте по-дълго време – няма смисъл!
4. Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка могат да бъдат изполвани за получаване на много добри червени вина с високо качество.
5. За сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин какво да Ви кажа ? – По-добре комбинирайте с някой от горе описаните!
6.Изберете Шардоне, Совиньон блан или комбинация ако искате да произведете едно финно, с великолепен (плодов, плодово-тревис, на цитруси) аромат и вкус, с приятен общ характер, много добре балансирано бяло вино. Преработването им изиска тънкости и много работа, но повярвайте - заслужава си!
7. “Мускат” – Характерен “тежък ... на роза” аромат и вкус, плътно, до голяма степен по-ароматно отколкото балансирано бяло вино (поне за нашите условия). Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел). Виното има възможност да старее.
8. “Мискет” – не го свързвайте с “мускат”! Вината са с особен, характерен аромат и вкус – на “гюл с пролетни цветя и т.н.”, по-нежни, по-балансирани, “по-тънки”- изящни, за бърза консумация. Сортове –Мискет червен и Мискет Врачански.
9. Ризлинг или Юни блан – за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.
10. Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба – “Стандартно” – бели вина с неутрален до плодов характер. По-добре в комбинация с горе описаните!
11.Ако желаете едно по-различно, “по-уникално” вино, с много характерен ароматно-вкусов комплекс на “тамян”, използвайте сортаТамянка. Не е “мискет”, не е “мускат” и ако има малко по-високи остатъчни захари е едно атрактивно вино за бърза консумация.
12. Виненка, Керацуда или други местни сортове – Ако ги имате по-добре комбинирайте с други бели!
Тънкости:
* Никога Не използвайте “Директни” (“Бодни пръчка – Пий вино”) сортове грозде за винопроизводство - “Шасла”, “Отел”, “Липа” или др. – Те са забранени със закон!!!
* Не използвайте Десертни сортове грозде за производство на вино - Болгар, Верея, Мискет хамбургски, Перл дьо Ксаба (Перла), Италия, Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и др. – Нямат достатъчно съдържание на захари и киселини, слаб рандеман, виното трудно се бистри, не притежава благороден характер и т.н.! Ако са Ваши – по-добре да ги продавате за консумация!
* Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!
* Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!
* По-добре не оставяйте Бяло вино за отлежаване и стареене! – Неговата сила са плодовостта, свежестта и и вкуса на прясното грозде.
Внимание:
* Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете – потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!
* Цената ВИНАГИ зависи не само от теглото, но и от технологичните качества!
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай