От 1 януари Австралия забранява солариумите

От 1 януари Австралия забранява солариумите
Публикация   03:59     29 Дек, 2014 /     akcent.bg   /     367

От 1 януари солариумите ще бъдат забранени почти навсякъде в Австралия и по този начин повечето щати ще последват примера на Нов Южен Уелс, който наложи такава мярка през 2012 г., съобщи в. „Монд“. Австралия ще бъде втората страна в света след Бразилия, забранила солариумите.


  Всяка година в Австралия около 280 случаи на меланома (смъртоносен рак на кожата) се дължат на солариумите, като особено уязвими са младите хора. 43 австралийци умират годишно, защото са използвали солариуми за придобиване на бронзов тен. При редовно облъчване с „оръдия за красота“ на млади хора до 35 години рискът от меланома се увеличава двойно.


  Кампанията в Австралия срещу рака на кожата започна през 80-те години на миналия век. Страната е изложена на засилено ултравиолетово облъчване поради озоновата дупка над Антарктика. Затова там случаите на меланома са най-многобройни в сравнение с останалия свят. Всяка година се откриват нови 11 000 случая на рак на кожата, а жертвите му са около 2000 годишно, от които 1500 се дължат на меланома.

Според Съвета по ракови заболявания всеки двама австралийци от трима ще хванат някакъв рак на кожата, преди да навършат 70 години. Там ракът на кожата съставлява 80% от всички ракови заболявания. Затова в училищата и детските градини децата са задължени да ходят с шапки, а при масови мероприятия на открито се раздават безплатно защитни кремове.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha