Понеделник, 23 Декември 2024

Егног /Eggnog/ - Дума на деня

Егног /Eggnog/ - Дума на деня
Публикация   28 Дек, 2014   /     akcent.bg   /     510

Докато греяното вино, сайдерът с подправки, горещото какао и дори екстрактът от говеждо месо, известен в англоезичния свят като Боврил, са питиета асоциирани със студеното време, няма друга напитка, която да е така тясно свързвана с коледните и новогодишни празници, както яйчният коледен пунш или егногът. И както често се случва с празничните традиции, малко хора знаят какъв е произходът на това питие и дори откъде идва думата.

Думата егног звучи заблуждаващо модерно според днешните стандарти, но някои лингвистични проучвания подсказват друго. Първата й употреба е в книгата „Брат Джонатан или жителите на Нова Англия“ (Brother Jonathan, or the New Englanders), от Джон Нийл от 1825 г., където той пише: "Егногът се лееше свободно“ (The egg-nog...had gone about rather freely). Ако се вгледаме по-внимателно в думата обаче, виждаме, че тя е много по-стара. Например терминът "nog" би могъл да бъде съкратена форма на средновековната английска дума "noggin," която означава малка дървена чашка, използвана често за поднасяне на питиета, а може и да е съкратена форма от "egg and grog," (яйце и грог), като грогът е напитка, създадена в средата на 18 век. Тези два примера може и да ни доближават до произхода на думата, но каква е историята на самото питие?

Както знаем, егногът е бил познат на хората и за него се пише от почти 200 години, но концепцията ни връща много по-назад във времето. Той е смес от мляко, захар, яйца, подправки и алкохол, като най-близко до него е питието посет – има същите съставки, но без яйцата. Посетът е споменат във второ действие на „Макбет“ и е питие, познато на британците поне от 15 век. Като имаме предвид, че единствената разлика е в добавянето на яйца, твърде е възможно питието, което днес считаме за егног, преди 1825 г. да е било наричано посет.

В България Eгног е по-познат като новогодишен яйчен пунш и в кулинарните сайтове могат да бъдат намерени интересни рецепти.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha