Форум "Дунавската култура и Дунавският бизнес- развитие и предизвикателства" започва в РУ

Форум
Публикация   03:46     25 Ноемв, 2014 /     akcent.bg   /     690

 

На 26 ноември от 11.00 ч. в Конферентната зала на Канев Център се провежда форумът „Дунавската култура и дунавският бизнес – развитие и предизвикателства“, организиран от СНЦ „Българска дунавска камара“ и Русенският университет.

 

Участниците ще обсъждат въпроси, свързани с развитието и предизвикателствата пред българското речно корабоплаване, комплексното използване на естествения потенциал на река Дунав, подобряването на системите за навигация и топохидрографни измервания по реката, състоянието и перспективите на Рубишипс ООД- Русе, както и някои характеристики на българската морска култура.

 

Основните презентации са на Александър Маринков – Секретар на СНЦ “БЪЛГАРСКА     ДУНАВСКА КАМАРА”, Любен Ботев – Главен директор на “Параходство БРП” АД- Русе през периода 1970-1980 год., Павлин Цонев – Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав” – Русе, Роберт Радославов – Управител на “Рубишипс» ООД-Русе, Александър Александров – Научен сътрудник в Международния морски изследователски център - Кардиф, Уелс, Румен Кузов – Председател на СНЦ “РЕТРО АРТ”.

 

Днес Дунавският регион на страната ни е изправен пред редица предизвикателства. Сред тях са екологични заплахи като замърсяване на водите, наводнения, климатични промени; неусвоен плавателен потенциал и липса на пътни и железопътни транспортни връзки; недостатъчни енергийни връзки; небалансирано социално-икономическо развитие; ограничени финансови ресурси за образование, проучване и иновации; недостатъци в областта на сигурността.

 

Успехът за изграждането на благоденствие и сигурност зависи преди всичко от хората в региона. Провеждането за първи път на подобен форум в град Русе, където се събират реалният бизнес, държавните и общинските структури, образователни и научни институции, както и неправителствени организации е доказателство за воля и готовност за развитието на региона на река Дунав. Обучението по Експлоатация на флота и пристанищата, както и разкритата тази година специалност Технологии и логистика във водния транспорт в Русенския университет е показателно за отговорността на висшето училище за подготовката и развитието на образователния и научния потенциал в района на река Дунав.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още