Зарибяват Дунав със застрашени есетри

Зарибяват Дунав със застрашени есетри
Публикация   03:43     19 Ноемв, 2014 /     akcent.bg   /     743

 В българския участък на Дунав ще бъдат заселени застрашени риби. Видът чига, който е един от шестте дунавски есетрови вида и единственият, който не мигрира в Черно море, беше пуснат в природен парк Персина.

 Инициативата е на неправителствената организация WWF с финансиране по ОП "Околна среда". Средствата ще стигнат за разселване на 50 000 малки есетри, които ще бъдат маркирани с магнитна марка.

 Всяка марка има уникален номер, който може да бъде разчетен със специален четец. Марките ще позволят да бъдат проследени по-добре миграционните пътища на есетрите и местата им за размножаване.

 "Различното в това разселване е, че рибките са генетично чисти, с доказано дунавски произход, защото хибридизацията е голям проблем за оцеляването на застрашените видове.

 Дунавските чиги ще се връщат отново в Дунав, тъй като за рибите е наследствено заложено да се връщат на едни и същи места за размножаване.

 За да имат шанс да се ориентират и оцелеят в реката, чигите са отгледани в близки до естествените условия в земно-насипни басейни, където са се хранили с естествена храна", обясни Стоян Михов, ръководител "Природозащитна дейност" във WWF България.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още