Как правилно да пием вода?

Как правилно да пием вода?
Публикация   03:43     18 Ноемв, 2014 /     akcent.bg   /     529

Грешките, които хората допускат при спазването на пости е, че се хранят в ресторанти, казва Огнян Симеонов

Хората трябва да се научат да пият много вода, а ако българите се научат да пият топла вода сутрин по една–две чаши, ще имат една прекрасна перисталтика и здравето им ще се върне много бързо, съветва диетологът Огнян Симеонов, цитиран от Агенция „Фокус".

„В никакъв случай не трябва тази вода да е загрявана в микровълнова печка, може на котлон, на джезве или кана, но не и в микровълнова печка”, заяви той и добави, че трябва да се пие вода поне литър и половина на ден. „Ако искат хората да разберат, дали изпиват достатъчно количество вода, това могат да проверят по цвета на урината. Урината никога не трябва да бъде жълта, а трябва да бъде прозрачна”, обясни Симеонов. „Ако ние имаме прозрачна урина, показва, че консумираме достатъчно добре вода и бъбреците ни работят добре”, добави диетологът.

Диетологът коментира и Коледните пости. Според него, някои смятат, че е модерно да се пости, но хората, които постят не го правят с такава цел. Човек, пречиствайки се чрез постите, е нужно да мисли по-позитивно, да е по-спокоен, а не защото е модерно и приятел пости и той решил да пости. „Постите не са за всеки - каза Симеонов. - Няма опасност, ако човек, който е бил месояден и изведнъж е решил да стане т. нар. „веган” или „вегетарианец”, като спре всякакви видове храна от животински произход, да му стане нещо, заяви диетологът и обясни, че даже е възможно, ако има лошо здравословно състояние, то да се подобри след постите. Симеонов даже посъветва да се направи изследване на кръвта преди самите пости и след тях, и да се установи, че те са се отразили здравословно.

Тъй като е ограничен изцяло протеинът по време на Коледните пости, човек трябва да го набавя по някакъв друг начин. „Едно от основните и хубави неща, което е вече над 20 години в България, но хората още не знаят за него, това е Спирулина, който е изключително богат източник и на протеини, и на желязо, и на други микроелементи, и не е скъп”, обясни Симеонов и добави, че е важно да наблягаме много на всякакъв вид източник на въглехидрати, като плодове и зеленчуци. Трябва да изключим месото, яйцата, сиренето, кашкавала, млякото и да „наблягаме много на сезонните плодове и зеленчуци, ако може да са от български произход, ще бъде още по-добре”, каза той и допълни, че малко преди края на постите на 6 декември – Никулден, е позволена само риба.

„Грешките, които хората допускат при спазването на режим при постенето, е, че се хранят в ресторанти. В ресторантите могат да кажат, че е постно дадено ядене, а в същото време да е сготвено с нещо нездравословно или да се заменя маслото с маргарин, което за мен е опасно”, коментира още той. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha