Петък, 1 Ноември 2024

Историята на един успешен месар- колбасар или как „БОЗМОВ” налага КАЧЕСТВО без компромиси!

Историята на един успешен месар- колбасар  или как „БОЗМОВ” налага КАЧЕСТВО без компромиси!
Публикация   08 Ноемв, 2014   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     8518

Признати рецепти на стари русенски майстори пресъздават една запомняща се кулинарна приказка от над 100 артикула

 


 /снимки 1,2,3/

Месопреработвателният бранш все повече се налага да се доказва в последно време. Причините- доста попаднали в този сектор недобросъвестни производители си позволиха с некачествени продукти да откажат голяма част от потребителите да купуват колбаси и млени меса.

В годините на тежка финансова криза с ниско потребление и повишено търсене на продукти с ниски цени познатата на всички русенци фирма „Бозмов” не само успява да върне доверието на потребителите с безкомпромисното качество на своите продукти, но и да се докаже като една от водещите в региона.

 

Управителят и Ивелин Бозмов на 28.03. 1971 г в Русе. Завършва средно специално образование в Техникума по автотранспорт  през 1989 г. в родния си град като професионален шофьор и елмонтьор. Семеен.

През 2005 година създава  фирма за месопреработка „Бозмов”, на която е собственик.

 

-          Г-н Бозмов, как лед като сте завършили техникум по транспорт, сте станали месар?

-          Първо искам да поздравя всички служители на „Бозмов” и своите колеги по случай професионалния ни празник Деня на месаря.

Докато си намеря работа по специалността, започнах временно в Месокомбинат Русе, където работеше и майка ми Маргарита Бозмова. Постъпих като общ работник, а след няколко месеца началникът ми връчи един нож, посочи ми място в бригадата на старите месари и…. така започнах да уча занаят.

Работата ми харесваше все повече и повече. От ден на ден ставах все по-добър. Така временната работа ми стана не само призвание, но и любов вече 25 години.

 

-          Кога решихте за започнете собствен бизнес?

-          След натрупан 15 години професионален опит в бранша, и най-вече- мъдрите съвети и знания на старите русенски майстори колбасари с моята съпругата Ростислава решихме да започнем малък семеен бизнес. През 2005 г. отворихме малък магазин с транжорна в Здравец- Север. Там аз бях транжор, а жена ми- продавачка. Назначихме едно момче като един общ работник /сега вече Павлин е майстор – колбасар във фирмата/.

Още в самото начало решихме, че да правим бизнес е необходимо да произвеждаме и да предлагаме само качествена стока. Като всяко начало и при нас беше трудно- никой не ни познава, никой не е чувал за нас. Хората подхождаха с разбираемо недоверие, но все пак ги склонявахме да опитат. Тогава се роди фирмения ни девиз „Опитай и ще повториш!”

Така и стана. Колкото хора опитваха, оставаха вече наши клиенти. Добрите отзиви се носеха от уста на уста.

- И до какво доведоха толкова много приказки?

 След една година освен клиенти от квартала, започнахме да имаме клиенти и от целия град. Работехме почти денонощно. Бяхме много изморени, но и толкова удовлетворени. Назначихме още едно момче, което през тези 10 години се обучи и сега е технолог. Следващата стъпка бе заведение за бърза закуска- скара за в къщи. Новата услуга удвои клиентелата ни. След близо година разкрихме свой магазин в Две могили и  втори обект за бързо хранене по ул. „Петрохан” в „Здравец”.

Всичко до тук беше повече от добре, но вече остро се открояваше нуждата от по-голяма производствена база.

 

- За това и наехте колбасарския цех на „Алфа флеш”?

            - Точно по това време, през 2007 г. съвпаднаха необходимостта ни от разширяване на производствената база и това, че цехът на „Алфа флеш” се предлагаше под наем. Така вече се оформи месарска фабрика „Бозмов”. Тук успях още по-добре да се разгърна и да докажа на себе си и на клиентите, че всичко, което съм научил и правил, следвайки повелята в занаята на старите русенски майстори, е правилният ми избор.

Направихме богата гама от сурово-сушени, варено- пушени, малотрайни и други деликатеси.

 

- Кой или кои са първите артикули, които произведохте и предложихте на пазара?

- Най-нормалното е това да е нещото, с което да се представим първо, е да е вече познато и харесано. За мен това беше Телешки суджук и Селска наденица.

        

Като специалист аз стоя в основата на създаването на всеки един нов продукт. Идеята за тяхното създаване се ражда спонтанно, това си е наистина един творчески процес. Както за всяко нещо, така и в нашия занаят, освен меса и подправки, във всеки артикул сме вложили и любов. При наложен на пазара вече продукт, идва идеята за нещо по-ново и по-различно, като задължително се придържаме към българските традиционни вкусове, наложили се във времето.

 

- Акцент, и то основен за продуктите с марка „Бозмов” се оказва, че е качеството. В какво точно се изразява?

 

Контролът на качеството се осъществява по европейски стандарти, следват се добри производствени практики.

Стриктно се извършва входящ и производствен контрол /следят си всички критични точки в производствения процес/. Работи се със сертифицирани доставчици и всички суровини са от доказани с качеството си фирми.

Нашите клиенти трябва да са сигурни, че ние никога не ползваме нискокачествена суровина. Гарантирам на всички наши клиенти, че няма да изменим на принципите си за постоянно високо качество и няма да предадем доверието им!

 

- И нещо още по-откровено- може ли да има евтини колбаси и коя е критичната цена, по- която трябва потребителите вече да се съмняват както купуват?

 

- Няма евтини колбаси от месо!!!

 

Много хора се притесняват да си купуват и консумират  колбаси, тъй като за съжаление са имали горчивия опит от това да попаднат на продукти със съмнително качество. Основен принцип на месарска фабрика „Бозмов” е да изхожда от позицията на клиента. Няма как да се произведат колбаси с добро качество и ниска цена. Това е категорично заблуждение, което всички трябва да запомнят.

Малотраен колбас, който струва под 4 лв. килограм, не е ясно точно какво съдържа, но със сигурност най-малко е месо. Затова и е много по-добре здравословно да се купи  по-малко количество, но да не се прави компромис с качеството.

 

И това разнообразие от продукти вече наложи да изградите собствена магазинна мрежа. Докъде се разпростира тя?

 

Фирмените магазини са вече почти 20. Освен в Русе, местните продукти в познатата добре вече в региона марка, се предлагат във Ветово, Глоджево, Две могили, Бяла, както и ВеликоТърновския регион- Полски Тръмбеш, Павликени, Горна Оряховица и областния град.

Наши клиенти има и в други градове на страната- Шумен, Добрич, Варна, Разград, Свищов, Силистра др.

 

- И няма как да не попитаме за атрактивния  магазин на „Бозмов” до Централния пазар, където се предлагат всякакви вкусотии.

- Радвам се, че русенци го харесват и наистина там има постоянно много клиенти. Това е лично моя идея. Тя се роди след като събрах доста впечатления от съседните балкански страни. Видях, че на едно място може да се предлага както и сурово месо и колбаси за в къщи, така и приготвени на дървени въглища вкусотии. Оказа се, че част от клиентите, които са влезли да си купят нещо за домашно приготвяне, при вида на скарата и аромата от гриловете, се нареждат на топлата витрина.

 

 

-          Стана известно, че строите нова фабрика. Кога ще се реже лентата?

-          Развитието на бизнеса наложи  „Бозмов” да се събере под един покрив

 

Доброто качество доведе до увеличаване на обемите и се стига до естествения проблем в подобни случаи- търсене на подходящ начин за нов етап от развитието на фирмата. Преди година и половина стигнах до убеждението, че трябва  да изградя своя собствена, модерна производствена база.

За кратко време  нова производствена база с разгъната площ от над 2000 км. м. вече е факт. Искрено вярвам, че до края на годината  ще  произведем първите количества вкусни. Тук ще се премести и цеха от Ряхово за птичи продукти.

 

-          И какво да звучи за финал на това интервю?

-          Искам да поздравя всички служители на месарска фабрика „Бозмов” /съжалявам, че не мога да се обърна към всичките над 100 души поименно  / с професионалния празник Деня на месаря – Архангелов ден и им пожелая освен здраве, лично щастие, и много професионални успехи, които да постигаме заедно и да правим трапезите на нашите клиенти богати! С най-добри пожелания се обръщам и към всички колеги в бранша!

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още