Аматьори мерят сили в кулинарно състезание „На върха на ножа“

Аматьори мерят сили в кулинарно състезание „На върха на ножа“
Публикация   03:30     22 Окт, 2014 /     akcent.bg   /     704

 

 

12 аматьорски отбора ще мерят сили в първото по рода си кулинарно състезание в Русе, наречено „На върха на ножа“. То се организира от Клуба на професионалните готвачи в Русе, Професионалната гимназия по туризъм и ресторант „Балкантурист“, като в него ще се включат представители на различни обществени институции и ученици от гимназията.

 

Състезанието ще се проведе на 8 ноември в кухнята на ресторант „Балкантурист“, като всеки отбор ще се състои от двама участници – един общественик и един ученик. Поканени са да се включат областната и общинската управи, Общинският съвет, Русенска митрополия, Инспекторатът по образование, Драматичният театър, Русенска опера, Историческият музей. Отборите ще се състезават по регламента на Световната асоциация на професионалните готвачи, разказа председателят на русенския клуб шеф Ивайло Димитров. В рамките на час и половина ще трябва да се приготви основно ястие в две еднакви порции, като едната ще бъде за дегустация от журито, а другата ще бъде подредена в кулинарна изложба. Надпреварата ще бъде отворена за публика, която ще може да наблюдава събитията на две видеостени.

 

 

Ще се оценяват процесът на подготовка и почистване на работното място, последователността и начина на приготвяне на ястията и използването на модерни технологии, презентирането и сервирането, както и органолептичните качества – вкус, цвят, визия.

 

 

Журито ще бъде с председател шеф Ивайло Димитров и с участници още двама представители на клуба на професионалните готвачи – Живко Димитров и Петър Атанасов. Всички участници ще получат сертификати от Световната асоциация на професионалните готвачи за участие, а първите три отбора ще бъдат наградени с купи и грамоти, като на учениците ще се даде възможност да направят свои вечери, със свои рецепти, в някои от русенските ресторанти.

 

 

Идеята за състезанието за аматьори е на клуба на професионалните готвачи, които искат да издигнат на ново ниво кулинарното изкуство в Русе.

Следващата стъпка ще бъде конкурсът за най—добър готвач сред професионалистите, който ще се проведе на 29 и 30 ноември в Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha