Звезди над масата

 Звезди над масата
Публикация   03:30     22 Окт, 2014 /     capital   /     860

Софийският Night Flight на студио Mode спечели наградата Restaurant&Bar Design Awards за най-добър европейски клуб

"Cool, изискан и леко магически" - така Дива Тани, главна редакторка на индийското издание на списание Conde Nast Traveller, описва софийския клуб Night Flight. Атмосферата е вдъхновена от неговото име и пресъздава среднощна разходка под обсипано със звезди небе. Заведението по дизайн на Светослав Тодоров и неговото студио Mode спечели надпреварата в раздадените наскоро в Лондон Restaurant&Bar Design Awards. Те за шеста година оценяват клубове, барове и ресторанти по света, но за разлика от повечето класации се интересуват от интериорния дизайн, а не от предлаганата в тях храна или напитки. В международното жури участват специалисти от различни области като вицепрезидентът на Swarovski Нико Саурма, директорката на лондонската галерия Serpentine Джулия Пейтън-Джоунс, президентът на хотелската колекция Design Hotels Клаус Сендлингер и главната редакторка на испанския Conde Nast Traveller Сандра дел Рио.

  Студио Mode класира сред финалистите за най-добър европейски ресторант и друг свой проект, Piece of Paradise в Paradise Mall. През 2012 г. българските дизайнери печелят в два раздела – най-добър европейски и международен бар с Cafе Graffiti във Варна. В тазгодишната надпревара участват 860 заведения от над седемдесет страни. Заведенията се оценяват в различни категории като бар в хотел или в историческа сграда, осветление, екстериорен декор, корпоративна идентичност. Сред кандидатите има всевъзможни заведения - от такива на кораби и летища до музеи и каравани за продажба на хамбургери. Местата за хранене и пиене трябва да се отворили врати или да са обновени в рамките на предходната година.

  "Ресторантите и баровете дават възможност на архитекти и интериорни дизайнери да обединят в дизайна си стил и забавление. Естетиката и функционалността трябва да вървят ръка за ръка, за да създадат атмосфера, която не само е различна, но и да накара клиентите да се върнат отново", казват от издателство Taschen, което тази пролет публикува книга с най-доброто от първите пет години на наградите. Всяка година церемонията по обявяването на победителите търси максимална оригиналност, за да отговаря на философията на самите награди.

  Победители в генералното класиране за 2014 г. са ресторантът Les Haras в Страсбург с дизайн на Jouin Manku и клуб FEI в хотел W, в китайския град Чонкинг (автори студио A.N.D.). Независимите награди са основани през 2008 г. от живеещия в Лондон италианец Марко Ребора. Той учи моден дизайн и маркетинг, а преди да създаде Restaurant&Bar Design Awards, отваря собствен ресторант Neon в Лондон, който продава през 2007 г.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha