По-малко, но с високо качество вина „Седем поколения” от новата реколта 2014

По-малко, но с високо качество вина „Седем поколения” от новата реколта 2014
Публикация   03:28     19 Окт, 2014 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     925

 

Реколтата тази година е малко по-малко, но няма компромис с качеството на произведената продукция. Това разказа пред журналисти от русенски медии технологът на избата Антон Йорданов, които бяха на дегустация по покана на собственика Любен Рабчев. Затова и тук няма да се възползват от Директивата на НАЛВ за възможност и влагане на захар в гроздовата суровина. Фактът, че лозовите масиви са в непосредствена близост до избата е позволил да се търси и получи винен градус от 23 и нагоре.

Тук се отглеждат основно сортовете Каберне совиньон, Мерло и Каберне фран и се прави вино само Розе и Червено. Ивайло разказа в детайли целият технологичен процес от вкарването на гроздето в избата до излизането му и наливане в бъчви от френски дъб. Ежегодно се бутилират по 20 на сто от реколтата, като останалите 80 % остават и престояват в бъчвите. Това се повтаря до завъртане на един цикъл от 5 години, докато цялото количество вино се бутилира.

В момента в бъчвите и в бутилките има 30 000 литра винен еликсир, като с увеличаването на лозовите масиви ще се гони капацитет от 100 000 – 120 000 литра. Лозовите масиви ще гонят оптимален обем от 250 дка, като ще се работи по повишаване на качеството на обработка и отглеждане на трите основни сорта грозде.

Както пише по книгите, в района на Стълпище са отглеждали лозя и са правили вина още от времето на римляните. Археологическите разкопки на километър от винарския комплекс „Седем поколения”, както и анализ на парчета съдове, които са многобройни в имението на Любен Рабчев доказват, че в тях е имало вино.

Винарският комплекс е наречен „Седем поколения”, защото отразява рода Рабчеви, в който Любен е петото, а дъщеря Албена и трите му внуци завършват родовата линия. Създателят на комплекса искрено се надява, че поне един от тях ще стане винар.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha