Учени от Харвард препоръчват да приемаме Омега-6 за здраво сърце

Учени от Харвард препоръчват да приемаме Омега-6 за здраво сърце
Публикация   03:27     15 Окт, 2014 /     akcent.bg   /     717

Замяната на наситените мазнини с есенциални мастни киселини поддържа нормални нива на холестерол в кръвта

 

 

 

Приемът на полезни мазнини е важен за нормалнотофункциониранена сърдечно-съдовата система. Но изборът на правилна диета за здраво сърце става все по-объркващ за обикновения потребител, който не е сигурен кои храни са добри и кои трябва да се избягват.

Водещи лекари диетолози са загрижени относно заблуждаващата и объркваща информация. Затова ново изследване, публикувано в Circulation (бюлетин на Американската сърдечна асоциация), има за цел да представи ясно фактите за мазнините.  Разработено* от Уолтър Уилет и неговите колеги от Факултета по обществено здраве към Харвардския университет, това е най-актуалното проучване на ролята на Омега-6 мастните киселини за здравето на сърцето. Изследването потвърждава, че замяната на простите въглехидрати и наситените мазнини с Омега-6 намалява риска от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Наскоро агенция Gemius проведе проучване, което разкри интересни факти за хранителните навици на българите. Важен фокус от изследването е информираността на потребителите относно различните типове мазнини.  От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Есенциалните мазнини се наричат така, защото организмът не може да ги произведе сам, а те за жизнено необходими.“ – заяви д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене“ към Медицински университет. „Много е важнопотребителите да са добре образовани по отношение на есенциалните мазнини, които спомагат за здравето на сърцето. Освен ядките, семената и мазните риби, достъпен източник на Омега-3 и 6 са и меките трапезни маргарини от ново поколение. Висококачествените марки маргарини са отличен заместител на наситените мазнини и благоприятстват работата на сърдечно-съдовата система“ – добави още тя.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha