Вторник, 30 Април 2024

Костадин Паскалев: Борисов и Плевнелиев влизат във война със собствения си народ

Публикация   15:07     24 Ноемв, 2010 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     637

Кметът на Благоевград пред www.akcent.bg за регионалната политика на правителството

 

    Костадин Паскалев е една от основните фигури в проекта на президента Първанов АБВ, както и бивш министър на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобурготски. По актуални проблеми на държавното управление и политиката с него разговаря Румен Николаев.

 

Коментарът на К.Паскалев за политическия проект АБВ четете през следващите дни.

 

 

 


 

- Г-н Паскалев, как оценявате сегашното управление, може би най- обективна оценка може да дадете на вашия наследник в креслото на министър на регионалното развитие- Росен Плевнелиев?

- Нека го кажа директно- има четири основни действия, които трябва да осъществява министърът на регионалното развитие. Първото е насочено към устройството на територията, включително реализацията на инфраструктурата. Това е свързано с устройствени схеми, с регионалното развитие. Смятам, че политиката за изграждане на магистрали е правилна. Необходими са много силно целенасочени усилия, но има и много празно говорене в тази сфера. Аз твърдя, че автомагистрала „Струма” няма как да се построи, преди да има утвърдено трасе, преди да има работни проекти. Ако си спомняте, твърдеше се неколкократно, че още тази година ще започне изграждането. Това е АБСУРД! Парцеларни планове още няма, да не говорим за строителство.

Второто действие - то представлява определено проблем за настоящия министър- това е ВОДНИЯТ СЕКТОР. До момента България няма ясна позиция за водния сектор, а това е проблем и на министъра на регионалното развитие и това той трябва да разбере. Не става въпрос само за ВиК услугите. Става въпрос за цялостното управление на този сектор - собствеността върху съоръженията, перспективата на ВиК дружествата. И всичко онова, което в крайна сметка интересува гражданите- цена и качество на подаваната вода… както и каналната услуга- пречистването на водите до вливането им и заустването им. Това е пряка отговорност на министъра и смятам, че има сериозно отстъпление като политика, която се реализира в момента.

Трето - брегоукрепването, ерозии, корозии, преодоляване на възможностите за щети от бедствия и аварии - те също са в приоритетите на министър Плевнелиев и по тази тема не се работи въобще. Последният проект, който беше, бе проект „България”, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие - тук отново до момента няма никакво конкретно действие.

Четвъртият проблем е свързан с усвояване на европейските средства. Тук смятам, че има доста солиден напредък по отношение на всички мерки в Програмата за регионално развитие и ОП „Регионално развитие”, но… мисля, че на управляващите им липсва административен капацитет за управление в министерството. Веднага ще кажа какво имам предвид. Коректно е министърът да отговори на два въпроса:

               Какъв е периодът за оценка на проекти?

                  От искане за плащане до плащане по конкретно подписан договор какъв е периодът от      в        време?...

    Защо питам? Защото тези периоди са недопустимо дълги. Това намалява усвояемостта на средства. И не на последно място- създава тежки финансови проблеми на общините.

Може да прибавя още един, пети проблем - министърът на регионалното развитие трябва да работи по децентрализацията. В тази посока също няма действие… бих казал никакво. Има Закон за държавната собственост, според който с държавните имоти се разпорежда единствено министърът на регионалното развитие. Той прави докладите в МС.  Това правило беше нарушено още в царското правителство. И в момента нарушенията продължават.

Държателят на държавната собственост би трябвало да е министърът на рег. развитие и смятам, че тук остават едни сериозни проблеми, които продължават да са нерешени….

        - А сега кой е държател?

        - Всички ведомства се чувстват като собственици на всички имоти. Примерно- военните имоти, имотите за предоставяне на административни услуги и т.н.

-                - А как гледате на решимостта на Бойко Борисов и министър Плевнелиев да събарят всички незаконно построени имоти?

-                И при мен има едно писмо, което дойде от РДНСК, които са орган по чл. 222 по ЗУТ , т.е. разпоредителните действия на ДНСК са задължителни за всички институции, включително и за Община Благоевград. В момента са се произнесли от ДНСК че, ако има констативни актове и протоколи за извършено незаконно строителство, и до 31 декември няма произнасяне на главния архитект, ще се счита за мълчалив отказ. Това означава, че ефективно тези имоти, постройки и т.н., които по същество са незаконни, подлежат на премахване. …

 За Благоевград са около 900 такива. Аз не знам дали си дава сметка министърът на рег. развитие за какво става дума въобще… не си дава, включително и Бойко Борисов не си дава - това означава ДА ВЛЕЗЕШ ВЪВ ВОЙНА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД… Не се прави така.

-                Все пак става въпрос за незаконно строителство…

-                Нека да го кажем по следния начин- защо не влязат в Слънчев бряг? Защо не погледнат Черноморието- огромните хотели, които са изградени незаконно…

-              Вече обявиха, че ще бутат един хотел някъде там…

-                - Добре, нека кажат колко хотела има на Слънчев бряг и колко от тях са незаконни? И колко от тях ще бъдат съборени…Или колко от тях са въведени с разрешение за ползване…И да видим тогава как стои цялата ситуация реално, а не само медийно… Нека да започнат да събарят оттам, и тогава да стигнат до т.нар. временни постройки и т.н. По принцип - аз съм категоричен, че в България не трябва да се допуска незаконно строителство, но ако нещо е допускано в рамките на десетилетия, да решиш, че с един удар ще премахнеш всичко- това е несериозно.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha