Здравната инспекция откри Имунизационен противогрипен кабинет

Здравната инспекция откри Имунизационен противогрипен  кабинет
Публикация   03:21     02 Окт, 2014 /     akcent.bg   /     650

От 01.10.2014 г. започва кампанията за препоръчителна имунизация с противогрипна ваксина.

 

В РЗИ-Русе може да се имунизирате срещу сезонния грип, като посетите Имунизационния кабинет на инспекцията. Той се намира на адрес: гр. Русе, ул. “Байкал” № 12, ет. 1. Работното време на Имунизационния кабинет през настоящата имунизационна кампания против грип е всеки работен ден от седмицата, както следва: от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 16.00 ч.

Информация относно вида на налични противогрипни ваксини може да получите от отдел „Противоепидемичен контрол”  на тел. 082/82-56-29.

 

ПРОФИЛАКТИКА НА ГРИПА

Борбата с грипа е трудна поради високата възприемчивост на населението към грипа, бързината на разпространение вследствие на лесния механизъм на предаване на инфекцията и изменчивостта на грипния вирус.

Специфичната профилактика, чрез своевременна имунизация с противогрипни ваксини е най-ефикасната мярка за предпазване от тази тежка инфекция. Противогрипните ваксини се произвеждат ежегодно, по указание на СЗО и са съобразени с циркулиращите грипни щамове.

Препоръчаният от СЗО състав на грипните ваксини за сезон 2014/2015 включва следните щамове: A/California/7/2009 (H1N1)pdm09; A/Texas/50/2012 (H3N2); B/Massachusetts/2/2012.

 

Ваксинацията е важна, защото предотвратява усложненията и прекратява предаването на заразата на други хора. Когато се имунизираме, ние предпазваме не само себе си, но и семейството, приятелите и колегите си.

Препоръчва се имунизациите срещу грип да се извършват ежегодно през есента (октомври-ноември) преди началото на епидемичния сезон. След поставяне на ваксина са необходими около 20 дни, за да може организмът да си изработи специфичните защитни антитела срещу заболяването. 

 

ИМУНИЗАЦИЯТА ПРОТИВ ГРИП СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА:

 

1. Всички лица, навършили 65 години.

 

2. Всички възрастни и деца над 6 месеца, страдащи от следните заболявания:

          хронични белодробни заболявания, вкл. астма

            хронични заболявания на сърдечно-съдовата система

           метаболитни заболявания, особено диабет

            вродена и придобита имуносупресия, вкл. медикаментозна

            носители на ХИВ и болни с клинично проявена ХИВ-инфекция

             хемоглобинопатии

             органна трансплантация

 

3. Лица, които са изложени на повишен риск от заразяване с грип:

     лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития)

     лица, при които има повишен риск от заразяване във връзка с професията им (персонал на лечебни, здравни и социални заведения, транспортни работници, служители в армията и полицията и др.)

 

4. Всички, които желаят да се предпазят от заболяване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha