Понеделник, 23 Декември 2024

Стартира Конкурс за рецепти с люти чушки

Стартира Конкурс за рецепти с люти чушки
Публикация   23 Септ, 2014   /     akcent.bg   /     857

Вяка рецепта задължително се съпровожда със снимка, име, възраст и координати на автора

От днес, 23.09 стартира първият по рода си Конкурс за рецепти с люти чушки, с което официално се поставя началото на честванията на Деня на лютата чушка в България.

Инициативата за обявяването на Ден на лютата чушка е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З. – 7) и от тук нататък ще се чества ежегодно в последната събота на месец септември.


 

Идеята за празника идва от широката употребата на лютите чушки в традиционната ни кухня и присъствието на зеленчука във фолклора ни.Целта на празника е да популяризира полезните действия на лютите чушки, непознати за много хора. Умерената ежедневна употреба на зеленчука може да повлияе положително върху здравето на българина по естествен път и в унисон с традициите ни. В допълнение, лютите чушки като част от  бита, културата инационалната ни кухня могат много успешно да ни помогнат да откроим и запазим идентичноста си в Обединена Европа.

 

Желаещите да се включат в конкурса за рецепта могат да го направят от днес до 23 октомври в една от трите категории - Супа, Основно и Разядка. Най-добрите рецепти от всяка категория ще получат парична награда и всички ще бъдат отличени с грамоти за участие. Всеки участник има право да участва в една или във всички категории като изпрати рецептата си на имейл info@culinaryfestival-bg.com или като попълни бланката за рецепти и задължително приложи снимка на приготвеното ястие, име, възраст и координати. Единственото изискване към участниците е да са навършили 18 години към 23.09.2014 г..

Първият етап от конкурса ще е на страницата на Празник на лютата чушка- България във Фейсбук, където ще можете да гласувате за фаворитите си. С приключването на първия етап във всяка категория ще има по 10-ма финалисти– тези, събрали най-много харесвания, от които жури от 21 членове ще отличи победителите. 

Награждаването ще е по време на церемонията по раздаването на наградите "Пазител на традициите" на  14.11. 2014 г..

 

 

Конкурс за рецепта с люти чушки – условия за участие

Конкурсът за най-добра рецепта с люти чушки е неотменна част от Празника на лютата чушка, иницииран от А.Р.И.З.-7, който започва да се провежда от 2014 година.

        I.            Категории

Конкурсът има три категории, в които ще се борят участниците – Супа, Основно, Разядка. Всеки участник има право да участва в една или във всички категории.

      II.            Провеждане на конкурса

Конкурсът ще се провежда в рамките на 1 месец  - от 23.09 до 23.10.2014. В този период участниците могат да изпращат рецепти в една от съответните категории или във всички на имейлinfo@culinaryfestival-bg.comили като попълнят бланката за рецепти.

Вяка рецепта задължително се съпровожда със снимка, име, възраст и координати на автора.

Докато тече конкурсът снимките и рецептите се качват в специален албум на страницата на Празник на лютата чушка - България във Фейсбук. Рецептата, събрала най-много гласове е финалист в конкурса и ще се оценява заедно с останалите финалисти от жури, което ще избере победителите. Във всяка категория финалистите са не повече от 10, т.е. общо за трите категории имаме не повече от 30 финалисти.

    III.            Оценка на конкурса

След предварителния етап на класиране, които ще тече паралелно с конкурса – 23.09 – 23.10. 2014 г.,  рецептите ще бъдат оценени от жури в състав:

Председател: Пеньо Иванов - шеф

И членове :

Лео Богдановски  - журналист

Валери Йонев - шеф

Роксана Рок - собственик Хайлайф

Лора Скорчева - журналист

Евгени Гунчев https -  шеф

Галина Василева - шеф

Борис Христов - журналист

Костадин Ралев - собственик на бизнес - ресторантьор

Милка Русева - шеф

Жоро Николов - шеф, ресторантьор

Боряна Дряновска - журналист

Дияна Кьосева - шеф

Елена Кристиано - управител на "Christian of Roma group"

Ясен Илиев - шеф

Росен Клинчарски -шеф

Боряна Антимова - журналист

Васил Гъдев - хотелиер, ресторантьор

Венцислава Вирчева - шеф

Алеко Дянков - журналист

Любляна Спасова

 

Ще се оценяват както визията на ястието, така и вкусовите му качества.

 

    IV.            Награждаване

Рецептите победители от всяка категория ще получат парична награда в размер на 50 лева. Всеки участник ще бъде удостоен с почетна грамота.

Награждаването ще стане на 14.11.2014 г. по време на церемонията по връчване на наградите „Пазител на Традициите 2014“.

      V.            Критерии за участие в конкурса

В конкурса могат да участват всички лица, които обичат да готвят, обичат да експериментират, проявяват креативност и искат да участват активно в опазването на българските традиции. Участниците трябва да са навършили 18 години, към дата 23.09.2014 г..

 Няма горна възрастова граница. Няма ограничение за образование, професия, населено място или националност.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha