Не е случайно, че на етикетите на троянската сливова ракия е изобразен манастир. Именно Троянският манастир е мястото, където се е родила традицията за изваряване на сливова ракия.
Тайните, дори тайнствени процедури за производството на "живата вода" по-късно преодолели стените на манастира и се разпространили в Троянския регион.
Малката слива е голяма слива“, казват весело в Троян. Троянчани и сините сливи са свързани във вечен щастлив брак и някак сливовата е първата сигурна асоциация, която името на града предизвиква у всички българи. Хората от града и околните села са превърнали сливовата ракия, сливовия мармалад и сушените сливи в своя запазена марка. Затова и фестивалът през последния уикенд на септември е естествена и необходима традиция – есенни дни, през които в Троян се възцарява духът на празника.
Освен концерти на централния площад, улица на занаятите, творчески ателиета и много забавления за деца, в Троян на 28 и 29 (събота и неделя) ще можете да наблюдавате и да научите как точно се изварява сливовата ракия и да опитате сливово меню в заведенията от „Сливова лига“.
В рамките на фестивала ще се проведат различни конкурси: бармански, за най-добра домашна ракия, за най-добра сливова градина…
Акцент в програмата е кулинарният конкурс за професионалисти и за любители, който се организира с подкрепата на Българска асоциация на професионалните готвачи. Председател на журито ще бъде Андре Токев - един от най-големите и известни български шеф-готвачи. Шеф Токев оглавява цялата кулинарна дейност и всички ресторанти като executive chef на Waldorf Astoria в Берлин.
Участниците в професионалния конкурс ще изработят 3-степенно меню със съставка сини сливи на всеки елемент от него. В рамките на 3,5 часа те ще трябва да приготвят по 2 порции от асортимент.
Състезанието за любители предвижда три категории: мезе за сливова ракия, сладкарско изделие със сини сливи и сладко (конфитюр/мармалад) от сини сливи. Критериите за оценяване са: външен вид, вкус, аромат, сложност на изработка, иновативност, оригиналност. Но най-важен е вкусът.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай