Петък, 20 Септември 2024

Balkan Breslau Rallye 2014 започна с над 100 състезателни машини от цял свят

Balkan Breslau Rallye 2014 започна с над 100 състезателни машини от цял свят
Публикация   21 Септ, 2014   /     akcent.bg   /     770

Русенският тандем Гюнайдън Мурат - Атанас Арабаджиев (Jeep) ще мери сили в екстремната /трофи/ категория

От 20 до 27 септември 2014 година, Албена е любезен домакин на международното оф-роуд състезание Balkan Breslau Rallye. Рали Бреслау е най-голямото оф-роуд състезание в Европа, провеждащо се над 20 години на територията на Полша и Германия. От 2011 година, надпреварата има и своя българска версия, благодарение на организатора Александър Ковачев.

          Тази година на старта на Balkan Breslau Rallye 2014 ще застанат над 100 състезателни машини от цял свят, а Албена ще приюти близо 500 човека  състезатели, механици, журналисти и съдии, участващи в международния маратон. В курорта ще бъде разположен основният лагер на състезанието, в който ще бъдат състезателните автомобили и мотоциклети, както и "мозъчният център" - щабът на мероприятието, от който се контролира сложният процес по безпроблемното протичане на надпреварата.

  "Избрахме Албена поради много причини", заявява директорът на Balkan Breslau Rallye 2014 Александър Ковачев. "Курортът е известен по целия свят със своите удобства, отлична инфраструктура и обслужване. Основната част от състезателите, съдиите и журналистите са чужденци, а Албена е място, което е горещо препоръчвано в чужбина и на което хората имат доверие. От мое име и от името на всички, искам да благодаря за оказаното съдействие и отличното партньорство", допълва г-н Ковачев.

   Balkan Breslau Rallye 2014 започва със зрелищен старт в центъра на Варна на 20 септември, а след една екстремна седмица и над 1500 състезателни километра, на 27 септември в Албена ще се проведе официалната церемония по награждаване на победителите в международната оф-роуд надпревара.

 На стартовата арка в морската ни столица Варна ще видим цели 11 български състезателни машини. При това, родни пилоти ще има в три от класовете на крос-кънтри (рали-рейд) категория, а на Balkan Breslau Rallye 2014 за първи път ще имаме представители в екстремната трофи категория.

 Започваме с рали-рейд автомобилите, където е лавината от българи на старта на Balkan Breslau Rallye 2014. Точно 7 остават родните автомобили, след като миналогодишните шампиони Петър Ценков и Иван Маринов в последния момент не потвърдиха своето участие. Така, на стартовата арка на Balkan Breslau Rallye 2014 ще видим екипажите Десислав Славчев - Маргарита Стайнова (Mercedes), Милен Милев - Десислав Цветанов (Toyota), Димитър Ничев - Гергана Калинова (Nissan), Методи Паунов - Асен Василев (Nissan), Иван Раев - Антон Дйоков (Dacia Duster), Ивайло Върбанов - Георги Антов (Mitsubishi) и оф-роуд ветеранът Петър Минчев (Mitsubishi).

   На старта на Balkan Breslau Rallye 2014 за първи път ще видим бългаски състезатели с мотоциклет и SSV. При двуколесните, честта на града – домакин ще брани Димитър Боевски (КТМ), а с бъги ще участва Цанко Цанков, навигиран от "желязната ATV лейди" Зорница Тодорова.

  Както вече споменахме, също така за първи път, на Balkan Breslau Rallye 2014 България ще има участници и в екстремната (трофи) категория. Два екипажа са подали заявка за надпреварата - Веселин и Борис Петкови (Nissan), както  русенският тандем Гюнайдън Мурат - Атанас Арабаджиев (Jeep).

 Разбира се, освен родните екипажи очакваме и цяла плеяда интересни участници от цял свят. По трасетата на Balkan Breslau Rallye 2014 ще видим една от машините на тима Race2Recovery, съставен от военноинвалиди от британската армия, немските рали-рейд шампиони Франк и Щефан Стенски, изралеският топ пилот Рац Хейман и холандския рали и трофи ветеран Морис Убакс.

   Интересна ще е и ATV, SSV и мото категорията на Balkan Breslau Rallye 2014, където очакваме 34 машини - 24 мотоциклета, 4 ATV машини и 6 бъгита, с доста именити пилоти от европейската оф-роуд сцена. За десерт, има официално  записан екипаж с камион, както и интерес от още няколко едрогабаритни машини.

    В класическата екстремна категория на Balkan Breslau Rallye 2014 също ще е доста "горещо". Тази година за първи път ще има и българско участие в трофи надпреварата, като на старта във Варна ще видим поне два български джипа.

Своята официална заявка в хардкор класа са подали екипажите Веселин Петков -Борис Петков и Гюнайдън Мурат - Атанас Арабаджиев.

 Първите два етапа на Балкан Бреслау ще са в района на Албена, след което ралито ще се премести за няколко дни в Сливен, преди отново да се завърне в черноморския ни курорт. Феновете на надпреварата ще могат да следят състезанието на живо в сайта на състезанието www.rally-breslau.com

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha