Междуведомствената комисия излезе с предписания за състоянието на дигите и речните корита в Област Русе

Междуведомствената комисия излезе с предписания за състоянието на дигите и речните корита в Област Русе
Публикация   03:06     02 Септ, 2014 /     akcent.bg   /     705

Междуведомствената комисия излезе с предписания за състоянието на дигите и речните корита в Област Русе

Междуведомствената комисия, която извърши проверка на състоянието на речните корита и диги в област Русе излезе с констатациите си.  Пълните протоколи са публикувани на интернет страницата на Областна администрация – Русе на http://www.ruse.bg.

Сред констатациите на експертите са установени натрупвания на паднали дървета по поречието на реките, преминаващи през Русенска област, езорирали брегове, диги, обрасли с храстовидна и дървесна растителност. Комисията е дала предписания и срокове, в които те да бъдат изпълнени от отговорните институции, собственици и стопани.

Членовете на Междуведомствената комисия и служителите на „Напоителни системи” ЕАД, клон Долен Дунав трябва да изготвят проектно-сметна документация за необходимите средства за почистване на речните корита и възстановяване на тяхната проходимост извън урбанизираните територии. Комплектите документи, придружени от писмо за подкрепа на Областния управител, ще бъдат внесени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Напоителни системи” ЕАД, клон Долен Дунав трябва да изготвят и предоставят в Областна администрация – Русе проектно-сметната документация и за почистване и възстановяване на дигите и корекции на обследваните реки извън урбанизираните територии. От своя страна областният управител ще изготви писмо за подкрепа до „Напоителни системи” ЕАД, гр. София за последващо кандидатстване от тяхна страна пред МКВМПС.

Проверката на състоянието на речните корита и диги в региона беше инициирана със заповед на Областния управител на област Русе в началото на месец август 2014 г. Тя беше свързана с усложнената хидроложка обстановка, която предизвика сериозни наводнения в различни региони на България. 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha