Невролози и психиатри: Безсъние измъчва всеки втори

Невролози и психиатри: Безсъние измъчва всеки втори
Публикация   02:51     29 Юли, 2014 /     akcent.bg   /     686

Безсъние (инсомния) измъчва всеки втори, конастатират невролози и психиатри. То е много разпространено и почти всеки страда или е страдал от него в някакъв период, обясни  психиатърът д-р Дорита Кръстева, член на Българската психиатрична асоциация. По думите й обаче самата инсомнията не е проблем, а невротична симптоматика на някакъв проблем.

В този смисъл тя не се лекува само с медикаменти и самолечението почти винаги е безрезултатно или с краткотраен ефект. 

Безсъние масово се наблюдава при хора с неврози или други проблеми на централната нервна система, психично болните, зависимите към алкохол или наркотични вещества. Появява се и при страх от невъзможност за заспиване, физическо или душевно страдание, промяна в режима на сън и др.

Инсомнията е проблем на нервната система. Много често страдащите пият вечер, за да се отпуснат, но с времето се нуждаят от все по-големи количества алкохол, а ефектът отслабва, така че това не е решение, предупреждават специалистите по неврология. 

За да е успешна терапията срещу нощното будуване, е нужно тя да се комбинира с лечението на основния проблем, подчерта д-р Кръстева. Това включва и уточняване/ отстраняване на неблагоприятните преживявания, тревожности, стресови ситуации. 

Когато лечението включва сънотворни, то не трябва да продължава повече от 20 дни. В редки случаи лекарства могат да се изпишат за месец-два, но заради риска от психологична и физиологична зависимост към сънотворните, те трябва да се сменят и приемат под лекарско наблюдение.

При продължително безсъние 

Последствията са фатални 

Опити с доброволци показват, че при продължително безсъние могат да се появят халюцинации, да се стигне до психози и необратими промени в характера и психиката на човек. 

При животни, лишавани от сън, настъпва смърт заради множествени кръвоизливи в мозъка и вътрешните органи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha