Природен парк Русенски Лом пред избор на нов директор

Природен парк Русенски Лом пред избор на нов директор
Публикация   02:47     22 Юли, 2014 /     akcent.bg   /     410

    София, 17 юли 2014 г. – Коалиция „За да остане природа в България” предупреждава за опасността да  станем свидетели на поредния опит на сегашното правителство да подменя управлението на защитените  територии с лица, нямащи никакъв опит в тази сфера, както това се случи в Природен парк Българка.

 

  На 21 юли се състоя конкурс за нов директор на Природен парк Русенски Лом, проведен и организиран от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). Беше допуснат и независим наблюдател от инициативата "Прозрачни планини", членът на управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани" - Андрей Ралев, благодарение на който коалиция „За да остане природа в България” успя да следи процедурата и да оцени кандидатите.

 

  На конкурса са се явили двама кандидати - досегашният изпълняващ длъжността директор Цонка Христова и Димитър Пейчинов. Комисията на конкурса беше съставена от пет длъжностни лица от ИАГ от три дирекции.

 

  Процедурата, която беше проведена се състоеше от тест и въпроси. Всеки кандидат беше допуснат до тест, последван от събеседване с 3 въпроса с оценка от 0 до 5, като в последния  имаше и изискване за представяне на визия за бъдещото развитие на парка.

 

Цонка Христова даде 28 от 30 верни отговора на теста, а Димитър Пейчинов - 26. На събеседването Цонка Христова представи визия за бъдещето развитие на парка, а Димитър Пейчинов – не.

 

Изненадващо преди събеседването имаше дискусия по настояване на Димитър Пейчинов за отстраняване на независимия наблюдател, но в крайна сметка до това не се стигна.

 

  След приключване на конкурса Андрей Ралев заяви: "За мен представянето на Цонка Христова беше компетентно. Тя показа добро познание на материята и има ясна концепция за бъдещото му развитие. На въпросите отговаряше бързо, пространно и с конкретни примери. Видимото впечатление от представянето на Цонка Христова беше за наличие на задълбочен опит в управлението на защитените територии.

 

  Представянето на Димитър Пейчинов беше кратко. Отговорите на въпросите бяха общи, твърде теоритични, без практически познания, а на места и откровено грешни (вж: въпрос 1). Димитър Пейчинов не представи визия за управление и развитие на природния парк. Ако трябва да дам оценката си за представянето на двамата кандидати, то за Цонка Христова тя е 14 от 15 точки, а за Димитър Пейчинов 4 от 15 точки. Притеснявам се обаче комисията да не прояви пристрастие в полза на по-неподготвения кандидат."

 

  Комисията трябва да даде своите оценки в тридневен срок.

 

 Коалиция „За да остане природа в България” припомня, че напоследък зачестиха назначения в природните паркове на лица без достатъчно опит и подходящо образование и алармира българското общество за опасността Природен парк Русенски Лом да няма професионално управление, ако комисията не си свърши добре работата.

 

  „Настояваме за обективна и безпристрастна оценка, независеща от партийни пристрастия и решения. Ние ще продължим да следим отблизо какви ще са окончателните резултати от конкурса, за да не стана така, че паркът да остане поредната защитена територия само на хартия“, заявяват от коалицията.

 

За контакти:

- Андрей Ралев, Сдружение за дива природа „Балкани“, 0884 268 552

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha