От значение за дългия живот на едно вино се следните показатели:
- киселинност, танини, алкохол, екстракт - колкото са по-високи, толкова по-добре. Очевидно е, че едно вино тип "Резерва" е по-трайно от обикновено трапезно вино. Много френски, италиански, а напоследък и австралийски червени вина печелят от определен период на отлежаване.
Оценките за отделните реколти, т.е за това каква е била изминалата година и колко добро вино се очаква от въпросната реколта, можете да прочетете в специализираните издания, които са полезен ориентир за това какво да купувате. Но в никакъв случай не би трябвало да се придържате отчаяно към тях, защото има много случаи, в които прекалено хвалена реколта не оправдава очакванията на колекционерите и обратното - измежду вината от уж по-лоша реколта се намират чудесни екземпляри.
Тук са някои вина, могат да се похвалят с по-дълъг живот и могат да повдигнат самочувствието на всеки един ценител и колекционер, ако са част от масата или от селекцията на избата му
Бели вина:
1. Tokaj - Унгария;
2. Sautern - Франция;
3. Chenin Blanc от Лоара, Франция;
4. немски и австрийски Riesling;
5. Chablis - Франция;
6. Hunter Valley Semillon - Австралия;
7. бяло бургундско от Cote d'Or, Франция;
8. бели сухи от Бордо.
Червени вина:
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай