Вторник, 30 Април 2024

Бизнесът иска обществените поръчки да се разплащат за 1 месец

Публикация   17:41     04 Май, 2011 /     Моите пари   /     393

Скандалното възлагане на дъщерни фирми може да отпадне от промените в закона


 

   
Бизнесът настоява в промените на Закона за обществените поръчки да се запише, че разплащанията с изпълнителите задължително се правят в рамките на 1 месец след спечелване на поръчката. Това стана ясно по време на обществена дискусия за промените в закона. Въпросът за навременното разплащане бе повдигнат от зам.-председателя на БСК Камен Колев.

    Проектът за промени бе пуснат за обществено обсъждане в съкратени срокове и предстои скоро да влезе в Министерски съвет. Промените в Закона за обществените поръчки се правят по настояване на Европейската комисия, която в миналогодишния си мониторингов доклад отбеляза критично пропуските в сегашния закон.

    Стопанската камара настоява и да се премахне допусканата в промените възможност възложителите да правят т.нар. “in house” поръчки. При тях възложителят може да даде без състезателна процедура поръчката на дружество, което е 100% негова собственост. Проблемът според бизнеса е, че това отваря широко вратата за корупция и конфликт на интереси. Според Камен Колев европейската практика е фирмите, които са собственост на възложителя, да се състезават наравно с останалите при всяка поръчка.

Намеренията на авторите на промените са били „in house“ поръчките да се прилагат от общините при редица комунални дейности, за които често липсват кандидати и се налага да се дават на общински фирми. Изпълнителният директор на Националната сдружение на общините в България Гинка Чавдарова заяви, че редица дейности като сметоизвозването и превоза на ученици от малките селища до населени места с училища например не са атрактивни за бизнеса. Сегашният закон обаче дава реална възможност и в такива случаи дейностите да се възлагат на общински фирми – при явяване само на един кандидат процедурата предвижда поръчката да се печели от него.

    Министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който е един от авторите на промените, заяви, че ако не се намерят достатъчно гаранции, че с „in house“ поръчките няма да се злоупотребява, това предложение може да отпадне от проекта. Не е ясно кога обаче ще стане това – проектът бе пуснат за обществено обсъждане преди 8 дни и заради съкратените срокове трябва да мине през Министерски съвет още идната седмица.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha