Четвъртък, 16 Май 2024

Винарско изложение „BLUE&WINE EXPO“ се проведе в Русе

 Винарско изложение  „BLUE&WINE EXPO“ се проведе в Русе
Публикация   02:34     29 Юни, 2014 /     akcent.bg   /     713

      Винарско изложение BLUE&WINE EXPO се проведе днес в Доходното здание  в Русе.

Събитието се организира от Дунавски компетентен център – Белград (DCC), с подкрепата на Контактен център „Дестинация Дунав“ (FPDD), Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

 

BLUE&WINE EXPO е част от фестивала „Синя седмица“, който включва събития в България, Сърбия и Румъния по повод Международния ден на река Дунав – 29 юни.

На събитието присъстваха кметът на Русе –  Пламен Стоилов, заместник-кметът Страхил Карапчански, представители на партньорите по проекта, представители на „ОКей проект“, винопроизводители от България, Румъния Сърбия и Хървтия.

 

В обръщението си към гостите кметът  изтъкна, че силна европейска перспектива за израстването на Русе в социално-икономическо и културно отношение днес очертават предизвикателствата на Дунавската стратегия, взаимодействието със страните от Дунавския басеин и Централна Европа, както и ускореното развитие на града в рамките на трансграничната дестинация Русе-Гюргево-Букурещ. Той сподели, че през изминалата година Община Русе успешно е финализирала международен проект „LIMES – Разрзботване и изпълнение на мобилна информационна система за туристическа експлоатация и маркетинг на лимесите като Европейско културно наследство“, който е насочен към насърчаване развитието на устойчивия туризъм във всички европейски държави, през които минават останките от северната граница на Римската империя (Римският лимес). В изпълнението му участие са взели партньорски организации от три държави (Германия, Австрия, България), а като резултат е разработено мобилно приложение, което обединява информация за исторически и културни забележителности по протежението на лимеса в трите държави, както и предложения за допълнителни туристически услуги като настаняване, гастрономоя и забавления. В тази връзка изложението BLUE&WINE EXPO, в което Община Русе е партньор, надгражда усилията на администрацията да капитализира ползите от местния туристичрски потенциал и създава условия за развитието на иновативни форми на туризъм, в т.ч. винен и лимес туризъм.

 

 Данко Чосич от „Дунавски компетентен център – Белград“ (DCC) се обърна с благодарност към Община Русе за домакинството и стабилното партньорство. Той приветства изложителите, представящи своята продукция и изтъкна, че основната цел на винарското изложение е да презентира участващите региони като част от европейското наследство, да подобри тряхната разпознаваемост и да създаде един бъдещ пазар с висока туристическа посещаемост.

 

В рамките на дунавския фестивал „Синя седмица“ гостите на изложението  BLUE&WINE EXPO имаха възможност да дегустират вина от 14 винарски региона в Хърватия, Сърбия, България и Румъния, които са част от разработените туристически маршрути „По пътя на римските императори“ и „По пътя на виното“. Едновременно с това събитието предостави платформа за обмяна на бизнес контакти.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още