Петък, 13 Декември 2024

Робърт Паркър-младши, №1 в Топ 10 дегустатори на света

Робърт Паркър-младши, №1 в Топ 10 дегустатори на света
Публикация   22 Ноемв, 2010   /        /     685

 Той е най-великият дегустатор в света. Неговите критики и коментари играят решаваща роля за подобряване качеството и вкуса на гроздето на цели лозарски региони. Заради тези свои качества миналата година френският президент Жак Ширак го награждава с ордена на "Почетния легион". Американецът от Мериленд, юрист и издател на списанието The Wine Advocate, е и уединен кулинар, който не обича и бяга от светски изяви Като студент във Франция той се запознава с една млада жена от Страсбург. И двамата нямали пари, а тогава кока-колата била по-скъпа от виното. Така на първата си среща Паркър се принуждава да поръча вино. Така пламнала голямата любов от първа глътка. Според великия дегустатор качеството на виното, кухнята, изкуството или музиката може да бъде оценявано. Над всичко той издига любовта и страстта си към виното. Паркър признава, че често е правил грешки при дегустациите си. Колкото повече навлизал в бранша и пробвал вина от различни области, толкова по-невероятно му се е струвало, че може да се заблуди в преценката си. За пръв път забелязал, че има изключително чувствително небце в края на 60-те години. Тогава започнал и да дегустира вина. Усетил, че има много изострено и прецизно чувство към миризмата и вкуса. При дегустации с други ентусиасти му станало ясно, че е способен да долавя по-лесно от другите аромата и състава на виното. Броят на дегустираните от него вина на ден е доста различен. Случвало му се е да пробва от 80 до 125 вина само за 7 часа Но рядко е попадал на повече от 70-80, които да са много добри. Колкото по-концентрирана е напитката на Бакхус от най-плодородните и добри лозарски области, толкова по-предизвикателна ставала дегустацията. Самият той предпочита да изпробва не повече от 70 вина на ден. Негова страст са сладките сортове, но от тях рядко издържал да дегустира повече от 40 дневно. Оценката му за виното се подрежда в система, която съдържа скала от 100 точки, за разлика от европейската 20-точкова система. Самата бутилка с гроздовия еликсир получава началните и задължителни 50 пункта. След това точкуването се променя. От 0 до 5 точки получава виното за цвят, от 0 до 15 за букет, до 20 - за структура или консистенция, богатство, съразмереност, концентрация и чистота, както и до 10 точки за способността на виното да се разтвори в бутилката. Според Паркър цените на бордото са екстремно високи. Препоръката му е да се намалят цените за да могат пивките и вкусни напитки да се купуват и от любители, а не само от спекуланти. В личен топ 10 на най-добрите производители на вино Паркър поставя Анджело Гая и Рикардо Котарела от Италия, Тим Мондеви и Хелън Търли от Калифорния, Мишел Роланд, Жан Бернард Делмас, Леонард и Оливие Умбрехт и Мишел Тардийо от Франция. Великият дегустатор предпочита скромните обеди, но, разбира се, допълнени с разкошно вино. Ястия с птиче месо, риба или обикновено свинско или телешко месо, комбинирани с превъзходно вино, разкриват в най-голяма степен величието на прекрасната напитка.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha