Петък, 20 Септември 2024

Светът е футбол!

 Светът е футбол!
Публикация   12 Юни, 2014   /     akcent.bg   /     408

Започва Мондиал 2014, в който 32 нации ще посегнат към 20-ата световна купа

Светът е футбол! От днес феновете на най-популярната игра цял месец ще бъдат с вперени погледи към Бразилия. 32 нации ще посегнат към 20-ата световна купа.

Мондиалът през 2014 г. ще бъде двадесетото Световно първенство по футбол, което ще се проведе в Бразилия между 12 юни и 13 юли.   Страната на кафето ще домакинства за втори път световното първенство, след като първият път беше през далечната 1950 г. За пръв път две поредни световни първенства ще се проведат извън Европа и за пръв път две поредни първенства ще се проведат в южното полукълбо (Световното първенство по футбол 2010 се проведе в Република Южна Африка).

Разкъсвана от протести, страната изхарчи 14 млрд. долара, за да се подготви за така чакания месец на футбола. За сравнение, преди 4 години ЮАР отдели $4 млрд., а Мондиал 2006 струваше на Германия $6 млрд.

Няколко от стадионите бяха завършени в последния момент, сериозни забележки бяха отправени към инфраструктурата, а престъпността и мизерията властват навсякъде. За капак на всичко и атмосферните условия създават трудности – момчетата от Испания, изразиха сериозно притеснение от жаркото слънце над федеративната република.

В самата церемония по откриването на Световното първенство по футбол, която ще продължи 25 минути, ще участват 600 танцьори, акробати, хора на кокили и др. Очаква се тя да бъде гледана на стадион "Арена Коринтианс" от 60 000 души. А пред телевизионните екрани да привлече рекордните около 1 милиард зрители.Джей Ло, която с рапъра Питбул и бразилката Клаудия Лейте записа официалната песен – „We are one“, пък няма да пее довечера на „Коринтианс Арена“ при откриването, като не мотивира причините за отказа си. Българската "А" група ще има само един представител и това отново е вратарят на Алжир Райс Мболи, който в ЮАР пази като играч на Славия, а сега на ЦСКА.

Двубоите ще се играят в четири различни часови пояса – 13 ч. (19 ч. българско), 16 ч. (22 ч. българско), 19 ч. (1 ч. българско) и 22 ч. (4 ч. българско). 32-та отбора финалисти са разпределени в 8 групи. Мачовете ще се играят в 12 града в Бразилия: Рио де Жанейро, Сао Пауло, Ресифе, Салвадор, Порто Алегре, Манауш, Форталеза, Натал, Белу Оризонте, Бразилия, Куябе, Куритиба.

БНТ ще излъчи 64-те мача от Световното първенство в Бразилия, което започва с церемонията по откриването от 21:15 часа.  Първият мач от надпреварата е в четвъртък от 23:00ч. в Сао Пауло веднага след церемонията по откриването и ще противопостави домакина Бразилия и Хърватия може да бъде наблюдаван пряко по БНТ.  Последният финален мач на първенството ще се състои на 13 юли в Рио де Жанейро на митичния стадион "Маракана" и българските зрители ще могат да го проследят пряко по БНТ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha