Неделя, 28 Април 2024

Финансовият министър обеща 6 стотинки намаление на цената на дизела заради отстраняването на биосъставката

Публикация   17:32     23 Апр, 2011 /     Румен Николаев   /     396

 

 

    С 6 стотинки да намалее цената на дизела обеща министърът на финансите Симеон Дянков на среща с русенския бизнес. Това са показали разчетите на неговия екип. Как е смятано и кой е изчислил тази сума, попита управителят на най-големият производител у нас на биогориво Димитър Минчев, тъй като сметките показвали друго. Преди 10 дни в парламента бе обявено от Асоциацията на производителите на биогорива, че реално оскъпяването е с под половин стотинка. А ако правителството премахне акциза върху единия процент от общо 4-те, които се влагат в минералния дизел, тогава няма да има и това незначително увеличение. Дянков обаче обясни, че така бюджетът ще загуби  пари, а и по.голямото количество биозидел е внос.

Според него новата по-висока цена ще стане до месец, след като бензиностанциите разполагат с колонки, на които ще се продава чист биодизел.

На кого сметките ще излязат вярни, предстои да се разбере, и то скоро. Не трябва да се отминава обаче и позицията на министър Трайчо Трайков, чиито експерти пък показаха цифри, кореспондиращи с тези на производителите на биогориво.

Очаква се да стане ясно какъв е резултатът от питането на евродепутатът Илияна Йотова дали правителството ни не е нарушило Европейски директиви, тъй като страната ни единствена от 28-те членки няма да прави това, засега до края на годината.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още