Обстановката по крайбрежието на р. Дунав в района на Русе е спокойна

Обстановката по крайбрежието на р. Дунав в района на Русе е спокойна
Публикация   02:06     23 Май, 2014 /     akcent.bg   /     689

 

Няма опасност от заливане на жилищни сгради на територията на област Русе заради високите води на река Дунав. Това стана ясно по време на заседание на оперативната група от Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Представители на всички общини в областта и държавни институции, които имат отношение за предотвратяване на щети от наводнения докладваха за готовността си за справяне с евентуална усложнена обстановка.

Обстановката в областта е спокойна и всички общини са докладвали наличностите от чували и инертни материали. По места има готовност за свикване на доброволческите формирования за изграждане на диги за предотвратяване на евентуални разливи.  В община Сливо поле има покачване на подпочвените води, но всички помпени станции работят на пълен капацитет, за да не се стига до наводнения на земеделски терени.

Тази сутрин нивото на река Дунав е било 741 см, а в момента е 750 см. При такова ниво се въвежда втора степен за готовност от наводнения – денонощно наблюдение на потенциално опасните места.

Началникът на ВиК Русе Сава Савов е докладвал, че няма опасност от замърсяване на питейната вода. Язовирите в област Русе са пълни на 50% от капацитета си и могат да поемат по-високи води.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha