10 май – Световен ден на физическата активност под мотото „Движението – това е здраве”

10 май – Световен ден на физическата активност  под мотото „Движението – това е здраве”
Публикация   01:53     07 Май, 2014 /     akcent.bg   /     708

    

     

10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност под мотото "Движението - това е здраве". Датата се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Призовават се  страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението.

Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

"Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението" е казал още през XVIII век известният френски лекар Франсоа Тисо.

Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт. В глобален мащаб 6 % от смъртните случаи се свързват с ниската физическа активност, докато физически активните хора рискуват в по-малка степен да заболеят от исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет и т.н.

Двигателната активност – източник на добро здраве

Проучванията показват, че физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве. Редовните физически упражнения  допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица  заболявания. Хората, които са физически активни страдат по-рядко от  коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.

Физическа активност не означава само  и единствено упражняването на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност – разходки, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез замяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения.

Двигателната активност е основна предпоставка за добро здраве, затова е препоръчително да се превърне в част от ежедневието на съвременния човек.

 

По повод Световния ден на двигателната активност в партньорство с ЦДГ»Ралица» гр.Русе, РЗИ Русе организира спортен празник на 9 май от 10ч. в Парка на младежта – Розариума.

Спортният празник е част от дейностите по Общинска програма «Здрави деца в здрави семейства» - детска компонента на програма СИНДИ и ще премине под мотото «Движението – това е здраве».

В мероприятието ще се включат малчуганите от групи «Бонбони», «Плодчета», «Мечо пух» и «Смехорани». Децата ще участват в подвижни игри «Две калинки», «Щъркели в гнездата», «Рингове», игра с велосипеди «Внимателно премини» и други. 

Под формата на игра, с песни и забавни драматизации, малките спортисти ще покажат, че физическите упражнения са предпоставка за нашето добро здраве!

 

На участниците в спортния празник ще бъдат предоставени грамоти и предметни награди.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha